Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борисов: Трябва да възстановим прагматичните отношения от миналото с Камбоджа, правим споразумение за защита на инвестициите

Свят

Борисов: Трябва да възстановим прагматичните отношения от миналото с Камбоджа, правим споразумение за защита на инвестициите

Снимка:

Камбоджа никога няма да забрави какво България е сторила за нея, каза премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен

С премиера на Камбоджа се договорихме бързо да се разработи споразумение за защита на инвестициите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместно изявление с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен, който е на посещение в България.

„Трябва да възстановим прагматичните отношения от миналото. Това, което Камбоджа направи първо - възстановява посолството си в София. Ние нашето сме го закрили в Пном Пен. Сега през Виетнам покриваме и Камбоджа. Надявам се, че ще можем и ние да възстановим нашето посолство там, но трябва да имаме резултати. Договорихме се да се разработи бързо споразумение за защита на инвестициите, за да може и нашите инвеститори, които ще отидат в Камбоджа и търговията, която правим, да е защитена и двете правителства да бъдат гарант. Работна междуправителствена икономическа комисия – второто, за което се договорихме“, допълни Бойко Борисов.

"Ще поемем стипендиите на 10 студенти, защото това е важна традиция“, подчерта Бойко Борисов.

„Надявам се бързо да възстановим отношенията си, те трябва да минат през нови прагматични отношения: икономически, търговски, туристически, със защита на бизнеса и с развитие във високотехнологичните зони. Ние и сега във военната промишленост ремонтираме техни танкове, даваме оръжия на добри цени. Мисля, че и в тази сфера можем да продължим да работим добре", допълни Борисов.

Премиерът отбеляза още, че са важни сферите и на туризма и културата, „Камбоджа е много интересна страна“, добави министър-председателят.

„С премиера Бойко Борисов говорихме за възможности за подобряване на икономическите отношения, търговия, инвестиции, както и за сътрудничество в образователния сектор“. Това заяви от своя страна премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен.

„За пети път съм в България. След четвъртия път, който беше в началото на 80-те години. Оттогава насам двете държави претърпяха редица промени и трансформации, по отношение на вътрешната политика също, но като стари приятели – винаги правим опити да се срещаме. Връзката ни е почти на 60 години. Камбоджа никога няма да забрави какво България е сторила за нея и изразява огромната си благодарност за помощта във времена, които за нашата държава бяха трудни вследствие геноцида на червените кхмери“, допълни Хун Сен.

По думите му и двете страни могат да разговарят приятелски и съвсем искрено за двустранните ни отношения.

„Посещението ми тук ще даде по-добри резултати, ще постигнем дори повече, ще подобрим и разширим двустранните отношения. Искаме да благодарим за цялата подкрепа на България за Камбоджа в миналото и искаме да се присъединим към мъката на тези 3 семейства в България, които загубиха свои братя и бащи в битките в Камбоджа в началото на 90-те години“, допълни той.

Сен посочи, че с премиера Бойко Борисов са обсъдили възможността за усилване на двустранните отношения в образованието.

„В периода 1980-1989 почти 200 камбоджански студенти са учили в България. Искаме да отправим молба към премиера да способства и насърчи разширяването и подновяването на програмата за студентски обмен между България и Камбоджа. Той отговори много положително на тази наша молба. Проведохме дискусии и за създаването на механизъм за насърчаване на отношенията между двете държави. Подписахме споразумения и в бъдеще министрите ще работят заедно, в тясно сътрудничество, за да можем да осъществим това, за което се договорихме, за да постигнем добри резултати и намерим нови области за сътрудничество. Обсъдихме редица аспекти, касаещи отношенията между АСЕАН и ЕС. Ние ще бъдем домакин на срещата Азия - Европа през есента на 2020 година и искам да поканя Вас, г-н премиер, да вземете участие в тази среща и в удобно за вас време да осъществите визита в Камбоджа“, каза още премиерът на Кралство Камбоджа.

Визитата на министър-председателя на Камбоджа Хун Сен у нас е първата по рода си за последните близо 40 години. Тя е част от неговата обиколка в Европа, включваща също Чехия и Унгария. Хун Сен е посещавал България през 1981 г. в качеството му на заместник министър-председател и министър на външните работи на Народна република Кампучия (преименувана на Камбоджа от 1989 г.).   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема