Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брекзит – фокусът в речта на кралица Елизабет II

Свят

Брекзит – фокусът в речта на кралица Елизабет II

Брекзит – фокусът в речта на кралица Елизабет II - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите във Великобритания отново се върнаха на работа

„Приоритетът на моето правителство винаги е било да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври“ – с тези думи започна речта на кралица Елизабет II пред депутатите.

Темата за Брекзит бе във фокуса на думите на кралицата, която очерта и общо 26 законопроекта, които правителството на Борис Джонсън планира да приеме. Повечето от тях са следствие именно на „развода“ с Брюксел.

„Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество… Ще бъде създаден законопроект за имиграцията, който прекратява свободното движение, но се основава на справедлива, модерна и глобална имиграционна система. Моето правителство остава ангажирано да гарантира, че европейските граждани, които са изградили живота си и са допринесли толкова много за Обединеното кралство, ще имат право да останат“, се казва още в речта на кралицата.

Сред другите законови промени, които бяха очертани, са здравеопазването, правосъдието, науката, околната среда, финансите, екстрадиция, домашно насили и др.

„След като Великобритания напуска Европейския съюз, моето правителство ще гарантира, че тя ще продължава да играе водеща роля в глобалните дела, защитавайки своите интереси и популяризирайки своите ценности“, завършва речта.

С обръщението на кралица Елизабет II към депутатите се дава старт и на новата сесия на парламента. Това е първата реч на кралицата от 2017 г. Преди това кралската реч се е изнасяла всяка година. Промяната се наложи отново заради Брекзит – да не се прекъсва работата на парламента, за да се работи усилено по напускането на ЕС.

Кой пише речта на кралицата?

Речта на Елизабет II очертава приоритетите на правителството и тя не е дело на самата кралица. Написана е от министрите в правителството. Нейната продължителност зависи от броя на законопроектите, които се представят.

Традицията

Речта на кралицата е ритуал, който се спазва стриктно. И всичко започва с шествие. Кралицата изминава разстоянието от Бъкингамския дворец до Уестминстър с каляска.

След речта

Официално депутатите в Лондон се връщат на работа. След дни на дебати около речта следва и гласуване. Гласуването се смята за символично, но е възможно и депутатите да не подкрепят речта.

Любопитен  факт

И докато кралицата е в Уестминстър, член на парламента ще е „заложник“ в двореца. Тази традиция датира от времето на Чарлз I и цели да гарантира сигурността на монарха.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети