Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брекзит – най-тежката задача пред бъдещия премиер на Великобритания

Свят

Брекзит – най-тежката задача пред бъдещия премиер на Великобритания

Как Лондон ще напусне ЕС?

Борис Джонсън и Джереми Хънт – един от двамата ще е следващият министър-председател на Великобритания. Той обаче има една основна задача, която е изключително трудна – Брекзит. Все още напускането на Великобритания е обвито в мистерия – има твърде много неясноти. А заветната датата, когато Лондон и ЕС трябва да си кажат официално „Сбогом“, е 31 октомври. Какви са възможностите пред бъдещия премиер?

Брекзит със сделка

Всички се надяват на най-благоприятния вариант – Великобритания да напусне ЕС със сделка, която очертава ясни правила на действия. Проблемът – и двамата кандидати за премиер не са съгласни с постигнатото досега. Те искат преразглеждане на сделката и постигане на нови параметри. Брюксел е категоричен, че не е възможно постигнатото споразумение да бъде променяно. Дори и европейските лидери да се съгласят да се върнат на масата за преговори, дори и да има ново споразумение, пред новия британски премиер остава отново голямо предизвикателство – сделката да бъде одобрена от парламента. А досега опитът на Тереза Мей показва, че това е една нелека задача. За разлика от Хънт, соченият като фаворит за поста на премиер Борис Джонсън е категоричен - ако не се преговори сделката, ще има Брекзит без сделка.

Брекзит без сделка

Експертите отдавна предупреждават, че този вариант ще е във вреда и на Лондон, и на Брюксел. Въпреки това мнозина смятат, че той е все по-вероятен, особено след като Борис Джонсън в момента събира най-голяма подкрепа за „Даунинг стрийт“ 10. Според Джонсън страната му може да се подготви добре за този вариант и така да намали негативите. Хънт пък залага в кампанията си, че развод без сделка е последен и краен вариант.

Поредна отсрочка

Възможно е следващият премиер на Великобритания да поиска отново отлагане на Брекзит. ЕС вече два пъти разреши отлагане. За да стане това и трети път, ЕС вероятно ще настоява за подробен план от Великобритания за това как възнамерява да преодолее вътрешнополитическата безизходица. Тук е възможно да бъде предложен втори референдум за Брекзит. И Джонсън, и Хънт обаче са против това.

Ново правителство

Ако отново се стигне до задълбочаване на безизходицата, е напълно възможно да бъде свалено правителството и в 14-дневен срок да бъде създадено ново.

Избори

Не се изключва вариантът новият премиер, ако не успее да се справи с тежката задача за напускане на Общността, да подаде оставка, да разпусне парламента и да насрочи нови избори.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив