Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брекзит: Лидерите на ЕС призоваха търговските преговори с Великобритания да продължат

Свят

Брекзит: Лидерите на ЕС призоваха търговските преговори с Великобритания да продължат

Снимка:

Лидерите на ЕС се разбраха преговорите с Великобритания да продължат до постигане на ново търговско споразумение през следващите седмици, но не по-късно от края на годината- 31 декември, съобащава Би Би Си.

На двудневна среща на върха в Брюксел те заявиха, че напредъкът в ключови области "не е достатъчен" за постигане на споразумение. И в документ за заключения на срещата на върха те призоваха Обединеното кралство да предприеме "необходимите стъпки" за постигане на договорка.

От Даунинг Стрийт 10 съобщиха, че премиерът ще реши следващите стъпки в петък. И двете страни се призовават взаимно да правят компромиси по ключови въпроси, включително риболова и ограниченията на държавните субсидии за бизнеса.

По време на срещата на върха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ще се самоизолира за втори път този месец, след като член на нейния екип е дал положителна проба за Covid-19. В Туитър тя добави, че си е направила отрицателен тест, но ще напусне срещата на върха "като предпазна мярка"

"Европейският съвет потвърждава, че преходният период ще приключи на 31 декември 2020 година и със загриженост отбелязва, че напредъкът в преговорите по ключови въпроси, които засягат съюза, все още не е достатъчен за сключване на споразумение", се подчертава в заключенията.

Пристигайки на срещата, френският президент Еманюел Макрон заяви, че рибарите в страната му няма да бъдат „при никакви ситуации“ жертвани заради Брекзит.

"Ние не избрахме Брекзит. Запазването на достъпа на нашите рибари до британски води е важен момент за нас", каза той пред репортери.

Лидерите на ЕС все още не са на една и съща страница, когато става въпрос за това колко трябва да се откажат или да отстъпят, за да получат сделка, коментира Би Би Си. Брюксел продължава да призовава Обединеното кралство да прави отстъпки, но успешният резултат ще изисква компромиси и от двете страни.

От месеци разговорите буксуват по три приоритетни за ЕС теми: рибарството; гаранциите, които британците трябва да дадат в областта на конкуренцията; и начините за уреждане на спорове в бъдещото споразумение.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още