Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брифингите на Тръмп за COVID-19: Две часа нападки и пет минути съболезнования на жертвите

Свят

Брифингите на Тръмп за COVID-19: Две часа нападки и пет минути съболезнования на жертвите

Снимка:

Пресконференциите не помагат на президента и рейтингът му потъва бързо, твърдят анализатори

Проучване се фокусира върху брифингите за COVID-19  на Доналд Тръмп в рамките на три седмици и установи, че около 2 часа от тях са прекарани в нападки, 45 минути са отделени за самовъзхваляване и по-малко от пет минути - в съболезнования за жертвите.

Анализ на „Вашингтон пост“ за 35-те брифинга, проведени след 16 март, установява, че президентът е говорил повече от 28 часа. Документът е по данни на фирмата за анализиране на данни Factba.se. Междувременно през последните три седмици броят на смъртните случаи в САЩ се покачи до над 50 000.

Между 6 и 24 април Тръмп е говорил 13 часа или два пъти по-дълго от д-р Дебора Бъркс /6 часа/, която контролира реакцията на вируса от страна на администрацията, или вицепрезидентът Майк Пенс, ръководител на коронавирусната група, който е говорил около 5 часа. Д-р Антъни Фаучи, водещият в страната експерт по инфекциозни заболявания, е говорил в рамките на малко повече от 2 часа. Така президентът е поел 60% от инструктажите, коментира Маркет Уоч. Статията на „Вашингтон пост“  посочва, че Тръмп е отговарял на въпроси, адресирани до някой друг на пресконференцията в повече от 1/3 от случаите, включително запитвания, на които вече е отговарял съответният служител.

Последните данни на университета „Джонс Хопкинс“ установяват, че в САЩ има най-висок брой случаи на COVID-19 в света - 965 933 и най-висок брой починали - 54 877.

Тръмп споменава капацитета за тестване на коронавирус в Америка в 14% от коментарите си, а съпорта на страната за осигуряване на вентилатори в 12% от времето; той е обсъдил забраните за пътуване, особено от Китай, в 9% от своите изявления.

Изданието „Ню Йорк Таймс“ направи преглед на над 260 000 думи, изречени от Тръмп по време на пандемията от 9 март, пише БГНЕС. Очаквано самопоздравленията са често срещани (приблизително 600 примера) или в около една четвърт от случаите той прави комплимент на себе си или член на своя екип.

„Таймс“ представя най-малко 130 примера за лъжи или преувеличения. „Вашингтон пост“ също твърди, че почти всяко четвърто от изявленията или отговорите на президента на въпроси съдържат невярна или подвеждаща информация. Това включва популяризирането на лекарството срещу малария хидроксихлорохин като перспективен лек за смяна на играта с COVID-19 в поне осем коментара, въпреки че няма твърди медицински доказателства, които да го подкрепят. Президентът беше широко критикуван в края на миналата седмица и за предложението му за инжектиране на дезинфектант и третиране с ултравиолетова светлина върху пациенти за борба с коронавируса.

Тръмп отговори на критиката срещу своите предложения в Туитър в неделя вечер, като написа, че „Вашингтон пост“ е „един от най-лошите в бизнеса с новини“.

Грег Валиър, главен политически стратег на AGF Perspectives, каза по-рано този месец, че пресконференциите не помагат на президента: „Рейтингът му потъва бързо“, заключи той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още