Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британски евродепутати се обърнаха с гръб на химна на ЕС

Свят

Британски евродепутати се обърнаха с гръб на химна на ЕС

Британски евродепутати се обърнаха с гръб на химна на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Техни колеги с жълти тениски поискаха спиране на Брекзит

Днес е първото заседание на новия Европейски парламент. По традиция новата сесия бе открита с химна на ЕС. Докато в пленарната зала в Страсбург звучеше „Одата на радостта“ на Бетовен, някои депутати показаха неуважение. Сред евродепутатите имаше такива, които отказаха да станат. Впечатление направи бойкотът на депутатите от партията Брекзит на Найджъл Фараж. Те се изправиха, но изслушаха химна с гръб към председателското място.

Председателят на парламента Антонио Таяни обяви, че да се слуша химн и да се изправиш на крака по това време е въпрос на уважение.

В последствие един от 29-те депутати от британски евродепутати обяви, че това не е национален химн и затова не се изисква подобно уважение.

„Ние не обръщахме гръб на нашите европейски приятели и колеги, не вярваме в федерална европейска държава, а химнът е символ на това“, заяви Дейвид Бул, цитиран от BBC.

По време на заседанието имаше и друг бойкот – отново свързан с Брекзит. Евродепутатите от британската Либералдемократическа партия показаха подкрепата си за ЕС, като носеха жълти тениски с надписи: „Спрете Брекзит“ и „Боклуци за Брекзит“. Идеята бе възприета и от координаторът на Брекзит на Европейския парламент Гай Верхофщад.

И двете поведения обаче срещнаха критики.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети