Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британски учени: Масовата карантина в Европа е спасила над 3 милиона души

Свят

Британски учени: Масовата карантина в Европа е спасила над 3 милиона души

Снимка:

Експертите предупреждават, че „още сме в началото на пандемията“

Учени в лондонския Импириъл колидж публикуваха модел, който показва, че наложените от държавите в Европа строги мерки срещу разпространението на коронавируса, са спасили милиони човешки животи, пише Би Би Си.

Експертите предупреждават, че малкия брой на хората, изградили имунитет, предполага че „още сме в началото на пандемията“.

Изследването проучва данните от 11 държави - Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария.

През този период в посочените държави от COVID-19 починаха 130 хиляди души.

Моделът на изследователите сочи, че ако не бяха взети масовите предпазни мерки, жертвите щяха да за 3,2 милиона, сред които 690 хиляди във Франция и 630 хиляди в Италия.

Карантината предотврати милиони смъртни случаи. Щеше да е истинска трагедия“, казва доктор Сет Флаксман от Импириъл колидж.

Изследването твърди още, че ако нямаше карантина, около 70 процента от населението на Великобритания щеше да е заразено с коронавирус. Това би довело до формирането на стаден имунитет.

Според изследователите, сега заразени са около 4 процента от хората в 11-те изследвани страни. А свалянето на противоепидемните мерки вероятно ще доведе до нов пик на болестта на много места.

Има реален риск мобилността на хората да доведе до втора вълна съвсем скоро. Може би дори в рамките на месец или два“, казва доктор Самир Бат, участвал в изследването.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още