Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британският парламент беше разпуснат за 5 седмици

Свят

Британският парламент беше разпуснат за 5 седмици

Снимка:

Депутатите ще се върнат на работа две седмици преди обявената дата за Брекзит

Официално британският парламент бе разпуснат за пет седмици. Така депутатите ще се върнат на работа на 14 октомври – само две седмици преди планираната дата за напускане на ЕС. Именно заради това разпускането на парламента предизвика критики. Мнозина са на мнение, че новият премиер Борис Джонсън предприе този ход, за да гарантира Брекзит дори без сделка. Самият той многократно посочи, че ще доведе развода с ЕС докрай на 31 октомври – независимо дали има, или не сделка.

Депутатите обаче предприеха стъпки, за да попречат на твърдия Брекзит. Гласуван бе нов закон, според който, ако парламентът в Лондон не одобри излизането от ЕС до 19 октомври, премиерът е длъжен да поиска отново отлагане до 31 януари 2020 г. БиБиСи коментира, че Джонсън няма да рискува да наруши закона, но вече търси начини за неговото заобикаляне.

Междувременно предложението му за предсрочни избори отново не събра нужното мнозинство от 2/3.

Правителството обяви, че докато парламентът не работи, ще действа за продължаване на преговорите с ЕС. Брюксел обаче не е готов да отстъпи за предпазния механизъм за Ирландия – основното искане на Борис Джонсън.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив