Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британският туристически гигант „Томас Кук“ обяви фалит

Свят

Британският туристически гигант „Томас Кук“ обяви фалит

Британският туристически гигант Томас Кук обяви фалит - Tribune.bg
Снимка:

Около 600 хиляди души са в чужбина с ваучери от компанията

Най-старата британска туристическа компания „Томас Кук“ обяви принудителна ликвидация и очаква репатрирането на своите британски клиенти. Компанията, създадена преди 178 години, обяви фалит, след като в последния момент се провалиха преговорите за нейното спасяване. До последния момент компанията, която дълго време изпитваше проблеми с обслужването на заеми, обсъждаше условията за преструктуриране на дълга с основния акционер от Fosun Tourism Group и кредитори, за да затвори „дупката“ в размер на 200 милиона паунда, но преговорите не успяха.

Това ще доведе до може би е най-голямото в историята на евакуацията на британците от чужбина в мирно време, пише БГНЕС.

Около 600 хиляди души са в чужбина на ваучерите на „Томас Кук“, от които около 160 хиляди са британски граждани. Фалитът заплашва 22 хиляди работни места, включително 9 хиляди в Обединеното кралство.

Питър Фанкхаузер, изпълнителен директор на „Томас Ку“к, заяви, че сривът на фирмата е „въпрос на дълбоко съжаление“.

Аварийна операция с кодово име „Матерхорн” ще има за цел да върне у дома около 150 000 британци, които в момента са на почивка с ваучери на фирмата, съобщи Би Би Си.

Правителството на Обединеното кралство вече обяви, че ще създаде ad hoc работна група за справяне със ситуацията около „Томас Кук“ и ще отпусне средства за справяне с последствията.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети