Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брюксел дава приоритет на европейските ваксини срещу коронавирус

Свят

Брюксел дава приоритет на европейските ваксини срещу коронавирус

Снимка:

Брюксел дава приоритет на европейските лекарства при производството на ваксини срещу коронавирус, каза Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар. По думите му Русия се е обърнала към Европейския съюз по отношение на производството на ваксина на нейна територия. Както Бретон отбеляза, в бъдеще Брюксел ще помага на „руснаците, както и на другите“, но сега приоритетната задача е заводите в ЕС „да могат да пускат европейски ваксини“.

„Проблемът с ваксините, които не са разработени нито в САЩ, нито в Европа, е, че те не могат да намерят фабрика, която да ги произвежда. Много е трудно. Ваксината не се прави като маските FFP2", каза Бретон по France 2.

По-рано АФП съобщи, че коронавирусната ваксина на американската фармацевтична компания Novavax ще се произвежда в Чешката република от април.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви пред репортери, че серийното производство на коронавирусната ваксина и нейното предлагане на световния пазар трябва да започне през април тази година в завода на американската фармацевтична компания Novavax, разположен близо до Прага.

Европейската комисия стартира механизъм за контрол на износа на ваксини извън ЕС в края на януари, след като всички западни компании доставчици на ваксини, с които тя сключи споразумения за предварителна поръчка, обявиха, че няма да могат да изпълнят договорните им задължения през първото тримесечие. След това Европейската комисия обяви, че всички доставки извън ЕС на тези компании, произведени в страни от ЕС, трябва да получат разрешение от националните регулатори и Европейската комисия. По този начин Европейската комисия възнамерява да постигне увеличение на доставките за страните от ЕС в краткосрочен план.

От началото на януари Брюксел е в поредица от скандали заради последователни твърдения за невъзможност да се изпълнят предварителните поръчки за доставка на ваксини за страните от ЕС от трите западни доставчика, чиито лекарства вече са сертифицирани: Pfizer, Moderna и AstraZeneca.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още