Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брюксел с нов мониторингов доклад за Румъния, но не и за България

Свят

Брюксел с нов мониторингов доклад за Румъния, но не и за България

Снимка:

Европейската комисия прие във вторник нов доклад за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде БНТ.

Румъния и България са единствените две страни в ЕС, които от своето приемане в ЕС през 2007 година бяха поставени под наблюдение от страна на Еврокомисията в области като борбата с корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа.

Последният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за двете държави беше през октомври 2019 година и беше изготвен от предишната Еврокомисия. Тогава Брюксел предложи наблюдението върху България да бъде снето, но след като за това се произнесат и Европейският парламент и държавите членки.

Европейският парламент излезе с положителна оценка за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка за България, но държавите-членки все още не са се произнесли. На практика това означава, че Механизмът за страната ни все още е в сила, но Еврокомисията не публикува днес нов доклад по него.

В доклада за Румъния се казва, че в страната има нов тласък на реформите и е на път да изпълни препоръките на Брюксел. Еврокомисията очаква от румънските власти конкретни законодателни и други мерки за изпълнение на поетите ангажименти.

През юли Европейската комисия ще представи докладите за върховенството на закона във всички държави членки на ЕС, включително България.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още