Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брюксел се надява на нова ера в трансатлантическите връзки със САЩ

Свят

Брюксел се надява на нова ера в трансатлантическите връзки със САЩ

Снимка:

Големите технологични компании се нуждаят от ясни правила, настояват евродепутати

Евродепутатите приветстват встъпването в длъжност на Джо Байдън като възможност за Европа за укрепване на връзките между ЕС и САЩ и справяне с общите предизвикателства и заплахи за демократичната система.

„Заедно със САЩ трябва да бъдем фундаментът на основания на правила международен ред, като работим за мира, сигурността, просперитета, свободата, правата на човека и равенството между половете“, призова Шарл председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи, че сега Европа има приятел в Белия дом и е готова за нов старт с най-стария си и най-надежден партньор. „Трябва да настояваме за глобални промени въз основа на общи ценности – демокрация, изменението на климата, пандемията, цифровизацията“, коментира председателката на ЕК.   И призова за сътрудничество със САЩ за регулиране на технологичните гиганти.

„Абсолютната политическа сила на интернет гигантите трябва да бъде ограничена“, тъй като тяхното поведение трябва да бъде продиктувано от закони, а не от „произволни решения, взети от главен изпълнителен директор в Силиконовата долина“, заяви Фон дер Лайен.

За Манфред Вебер, който оглавява групата на ЕНП, „Днес е ден на надежда. Четири години на разделение на обществото вече са зад нас“. Той добави, че не сме в състояние да даваме уроци на САЩ, тъй като Европа има същите проблеми.

„Социалните медии подсилват екстремистките позиции. Големите технологични компании се нуждаят от ясни правила — те трябва да служат на обществото“, подчерта Вебер. Той бе категоричен, че защитата на границите не е екстремизъм.

„Нека да защитим нашите общи ценности и институции заедно“, призова Вебер.

Неговият сънародник Мартин Ширдеван, представител на Левица в Германия, изтъкна, че четири години управление на Тръмп са подкопали доверието в демокрацията, което трябва да бъде възстановено и укрепено.

„Пренебрегването на проблема на неравенството бе в основата на някои от най-дълбоките промени от последните няколко години, като Брекзит и тръмпизма“, уточни Ираче Гарсия Перес, С&Д, Испания.

За Жером Ривиер - ИД, Франция, нападението срещу храма на демокрацията в САЩ е непростимо. Той осъди факта, че почти всички социални медии са блокирали демократично избран президент, който все още е на длъжност, нарушавайки основния демократичен принцип на свободата на изразяване.

Дерк Ян Епинк - ЕКР, Нидерландия, предупреди, че заглушаването на публичния дебат от технологичните гиганти или политици, е доказателство, че „големите технологични компании злоупотребяват с доминиращата си позиция.

„Силата им трябва да бъде разбита”, поиска Епинк.

Представителката на Зелените – Ска Келер, призова за защита на основните свободи и върховенство на закона. Събитията на Капитолия според нея са пряк резултат от насърчаването от страна на Тръмп и „четири години ежедневни лъжи и презрение към фактите“.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема