Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Броят на жертвите на Covid-19 в Москва вероятно е почти три пъти по-висок от този, който се съобщава официално

Свят

Броят на жертвите на Covid-19 в Москва вероятно е почти три пъти по-висок от този, който се съобщава официално

Броят на жертвите на Covid-19 в Москва вероятно е почти три пъти по-висок от този, който се съобщава официално - Tribune.bg
Снимка:

Путин разпореди разхлабване на мерките на фона на рязко повишаване броя на заразените в страната

Откакто коронавирусът се разпространи в целия свят, изследователите са озадачени от смъртността в Русия - само около 13 смъртни случая на милион, което е много под средното за света – 36. И то в страна с недофинансирана здравна система.

С идването на данните за април обаче загадката сякаш се изяснява.

Данните, публикувани от Московската градска управа в петък, показват, че броят на общо регистрираните смъртни случаи в руската столица през април надвишава петгодишната средна стойност за същия период с над 1700. Тази стойност е далеч по-висока от официалната бройка на жертвите на Covid-19 от 642, което показва недостатъчна отчетност от страна на властите, съобщава New York Times.

„Смъртността в Москва изглежда много по-висока от средната за април през последното десетилетие“, казва Татяна Михайлова, старши изследовател в Президентската академия за национална икономика и публична администрация в Москва.

„Едно е ясно: Броят на жертвите на Covid-19 вероятно е почти три пъти по-висок от този, който се съобщава официално“, каза тя в интервю и добави, че трябва да се направят допълнителни изчисления, за да се установи точния брой.

Подобна картина се наблюдава и в много други страни. В съседен Беларус например - където авторитарният лидер Александър Лукашенко отхвърли призивите за ограничителни мерки като „ярост и психоза“ - смъртността, за която се съобщава, е около 10 души на милион. В Мексико официалните лица са регистрирали три пъти повече смъртни случаи в столицата, отколкото правителството призна.

В разговор с президента Владимир Путин в края на април Анна Попова, ръководител на руската служба за защита на потребителите, се похвали, че смъртността на страната е „сред най-ниските в света“. Руските държавни телевизионни канали изтъкват, че усилията на страната в борбата срещу вируса са по-добри от тези на западните държави.

Неслучайно Путин разпореди край на извънредното положение, което е в сила от края на март, заявявайки, че страната е постигнала успех в забавянето на разпространението на COVID-19. Това решение реално идва на фона на рязко повишаване на броя на заразените.

Официално обявеният брой на смъртните случаи към понеделник възлиза на 1124 в Москва и 2009 в цялата страна. Постигането на точна оценка на смъртността би било трудна задача.

Като цяло в Москва не са регистрирани около 70 процента от жертвите на коронавирус, а в регионите на страната около 80 процента, заяви Алексей  Ракша, друг независим демограф в Москва.

Не е ясно и доколко адекватно се отразяват и причините за дадена смърт.

Русия отчете първия смъртен случай от коронавирус на 19 март, когато в Москва почина 79-годишна жена. Скоро след това смъртта е прекласифицирана като резултат от кръвен съсирек и случаят е отстранен от официалния брой жертви на Covid-19.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети