Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бучковски за „Дойче веле“: Заев остава на поста, докато не се разбере с Кирил Петков за ЕС

Свят

Бучковски за „Дойче веле“: Заев остава на поста, докато не се разбере с Кирил Петков за ЕС

Бучковски за Дойче веле: Заев остава на поста, докато не се разбере с Кирил Петков за ЕС - Tribune.bg
Снимка:

„Оптимист съм, че ще има резултат в спора с България. Очакваме един от приоритетите на новото българско правителство да бъде именно „македонският въпрос”. Това заяви специалният пратеник на македонското правителство за България Владо Бучковски в интервю за „Дойче веле“. За РСМ обаче въпросът е - кога, подчерта той.

„Ако не се договорим със София сега, докато Заев е министър-председател, ще влезем в нова несигурност“, каза специалният пратеник.

„Пак ще загубим много време, а вече нямаме време за чакане! Прекалено дълго чакахме в България да има политическо правителство. Все по-сигурно е, че следващата седмица тя ще получи ново правителство начело с Кирил Петков. Всички конкретни резултати от водените до момента преговори трябва да се съгласуват с новото правителство в България, последвано от междуправителствена сесия под председателството на двамата външни министри. Аз лично съм оптимист, че ще има резултат, но за нас е по-важно – кога? Очакваме един от приоритетите на новото правителство в България да бъде именно „македонският въпрос”. Всъщност предполагаемият бъдещ премиер Петков намекна за това в интервю за Дарик радио преди 4 дни“, припомни Бучковски.

Относно казаното от Петков, че „даването на „зелена светлина“ на преговорите за присъединяване незабавно, без обсъждане, само ще укрепи националистите и в двата лагера“, Бучковски коментира, че шест месеца биха променили напълно настоящите очаквания на македонските власти, които подчертават, че трябва да се използва декемврийско-януарският „прозорец на възможности“.

„Ако не се договорим сега, докато Заев е премиер, ще влезем в нова несигурност. Премиерът Заев остава на позицията да приключи този преговорен процес с новия български министър-председател. Това е изключително важно за определяне на времеви срок за намиране на компромисно решение и премахване на блокадата от страна на България“, каза той.

Бучковски припомни, че следващото председателство на ЕС е във Франция, в която има президентски избори през април, затова няма много време преди началото на кампанията им.

Относно спекулациите кой ще бъде новият външен министър на България, Бучковски каза: „Аз лично не се страхувам кой ще ръководи българското външно министерство в новото правителство. Той трябва да следва правителствената политика. Позициите на новата управляваща коалиция бяха оповестени публично по време на прозрачните им преговори. Определено очакваме конструктивен подход от българска страна и промяна в методологията на прилагане на нашия Договор за приятелство и сътрудничество, с интензивна работа на съвместни работни групи в различни области - икономика, инфраструктура, образование, култура, човешки права, но и засилена работа на съвместната „Експертна комисия по исторически и образователни въпроси“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати