Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бурята Сиара прикова Европа

Свят

Бурята Сиара прикова Европа

Снимка:

Около 240 полета бяха отменени до и от летище „Схипхол” в Амстердам - третото най-натоварено летище в Европа

Стотици полети и железопътни превози бяха отменени в понеделник в Северозападна Европа, когато бурята Сиара настъпи с мощни ураганни ветрове, съобщава БГНЕС.

След като удари Великобритания и Ирландия, които понесоха основната тежест на бурята и където десетки хиляди домове останаха без ток, тя се насочи към Франция. В северната част на страната беше обявен оранжев код, а 130 000 домакинства останаха без електричество.

Метеорологичната служба на Франция съобщи за скорост на вятъра от 130 километра в час по крайбрежието и прогнозира максимална скорост от 200 километра в час.

Имало е съборени дървета и електрически стълбове, както и разрушени покриви на сгради.

Оранжев код за опасно време беше обявен и в Белгия, а около 60 полета до и от Брюксел бяха отменени. В столицата има съборени дървета и скелета, пострадали са и няколко сгради, но не се съобщава за пострадали хора.

Заради мощните пориви на вятъра бяха спрени ветрогенераторите.

В Германия бяха прекъснати железопътните комуникации.

Няколко летища трябваше да отменят полетите след нахлуването на бурята от север. Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Кьолн и Хановер бяха сред засегнатите, а в Дюселдорф в неделя бяха отменени 120 полета.

Около 240 полета бяха отменени до и от летище „Схипхол” в Амстердам - третото най-натоварено летище в Европа.

Тази сутрин на територията на Нидерландия имаше километрични задръствания с обща дължина от около 600 км. Железопътният транспорт е възстановен, но все още има проблеми с движението на скоростните влакове. Освен силния вятър, там се очакват и обилни валежи от дъжд.

За жертва на бурята съобщават от Словения – мъж е загинал вследствие на паднало върху автомобила му дърво. В страната е обявен оранжев код, а от агенцията по околна среда съобщиха, че в отделни части скоростта на вятъра може да достигне 120 километра в час.

Сиара взе и една жертва в Швеция. В югозападната част на страната силният вятър е отнесъл навътре в езерото лодка, в която са се намирали двама души. Вследствие на спасителните операции единият от мъжете е бил изваден от водата, но по-късно в болницата е починал, а другият е в неизвестност.

Стихията е засегнала най-силно южната част на Швеция. В понеделник сутринта около 16 000 домакинства в страната са останали без електричество.

Летищата в Цюрих и Женева отмениха временно част от полетите заради урагана Сиара, като голяма част от самолетите е трябвало да пристигнат от или да отлетят за Мюнхен, Лондон, Амстердам, Дюселдорф, Франкфурт на Майн и Люксембург.

От метеорологичната служба на Швейцария информират, че най-засегнати от бурята ще бъдат западната и северната част на страната. В немскоезичните кантони от понеделник до сряда се очаква скоростта на вятъра в откритите местности да достигне 140 километра в час. В планините на височина над 2 000 метра скоростта на вятъра може да бъде и 200 километра в час.

Чехия също пострада от обхваналата Западна Европа буря. Без ток са останали около 100 000 човека, съобщават операторите ЧЕЗ и Е.ОН.

Отменени са няколко полета до и от летището „Вацлав Хавел” и е прекратена временно железопътната комуникация с Германия.

В Полша 55 000 човека са без електричество, а от противопожарната служба съобщават, че са получили 1 100 сигнала за предизвикани от силния вятър инциденти. Повредени са 15 жилищни сгради и 3 стопански обекта, а вятърът е отнесъл покриви и е изкоренил няколко дървета.

Преустановени са железопътният и автомобилният трафик.

Сиара засегна силно и западната част на Литва – временно беше спряно корабоплаването от пристанището Клайпеда, където скоростта на вятъра достигна 33 метра в секунда.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още