Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Буяр Османи: Добавянето на българите в Конституцията е рационална рамка за решение на спора

Свят

Буяр Османи: Добавянето на българите в Конституцията е рационална рамка за решение на спора

Буяр Османи: Добавянето на българите в Конституцията е рационална рамка за решение на спора - Tribune.bg
Снимка:

Добавянето на българите в Конституцията е рационална рамка за решение на спора, коментира министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в интервю за „Слободен печат“, цитирано от „Фокус“.

В искането българите да бъдат включени в преамбюла на македонската конституция Османи вижда опит на София да изведе процеса на търсене на решение в нова рамка, за да се реши спора между двете страни. Следващата двустранна среща на екипите на македонското и българското външно министерство е договорена за втората половина на ноември, след изборите в България.

Първият дипломат на Скопие смята, че горещата реторика ще се нормализира след изборите и предупреждава, че ако Скопие не започне преговори с ЕС през декември, има реална възможност Албания да се отдели в процеса и РСМ да остане в изолация.

Относно спазването на Договора за добросъседство Османи коментира, че и в двете държави този въпрос е използван в предизборната атмосфера.

„Ако направим анализ, всички ще се съгласим, че тази тема е била по-експлоатирана в България, отколкото у нас…Опитваме се да го поставим в контекста на предизборни момент, където е позволено повече, така че искаме да сложим черта и да продължим с нормалната комуникация и опитите за преодоляване на различията“, посочва министърът. Той призна, че по повод обвиненията в дискриминация на гражданите на РСМ по етнически признак, е успял да събере информация по въпроса.

„Анализирахме има ли жалби в Комисията срещу дискриминацията, че на някого са били отказани права въз основа на етническа принадлежност и няма такива. Засега нямаме потвърждение от никоя институция за подобни оплаквания. Това не изключва, че не съществува на практика, но не съм получил аргументи за това“, твърди първият дипломат на Скопие. Той вижда решение на проблема като вместо да се налага на всички граждани на РСМ да приемат абсолютна историческа истина и форма на изразяване на идентичност в миналото, да се предложи  решение в три думи – право на самоопределение.

„Вместо да се налага на всички граждани, да се даде възможност на всеки да има право да се организира в етническа група и да проявява своите етнически и културни атрибути. РС Македония е призната като възможност за гражданите да защитават и насърчават индивидуални и колективни права, за разлика от България, където организирането в етнически групи е забранено. Следователно тази промяна на отношението може да бъде изход - гражданите, които приемат този исторически наратив и чувстват тези качества като свои, имат право да ги проявяват, а държавата да ги гарантира и никой да не бъде дискриминиран. Решението трябва да върви в тази посока, защото другото е извън европейските стандарти и възможността да се намери решение“, смята Буяр Османи. Дипломатът изтъква, че предложението на премиера Зоран Заев – първо България премахне на ветото за преговори с Брюксел, а после изработване на пътна карта между София и Скопие, за напълно основателно.

„Целта е не само началото на преговорите с ЕС, а подобряването на отношенията. Може да имаме проблеми с един или друг въпрос в краткосрочен план, но трябва да разберем, че целта е приятелството между двете страни и е важно да изградим доверие въз основа на този пакет, в който ще се фокусираме“, твърди Османи. Във връзка с трайните правни гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, за които настоява България, той смята, че правна гаранция е позицията на пътната карта в рамката, която се определя от ЕС.

„За ЕС е важно дали двустранните въпроси ще ръководят процеса на присъединяване или не. ЕС е загрижен за защитата на самия процес, защото ако сега въведем двустранни въпроси, това ще се превърне в прецедент и утре всяка страна ще се стреми да постави двустранни въпроси със своите съседи в процеса на преговори…В тази част ЕС защитава процеса и за нас е важно да определим тези пет точки на двустранна основа. Мисля, че с този променен подход, независимо от намеренията, виждам изход и трябва да го насочим по-нататък, т.е. гражданите да могат да проявят своите качества, а с включването на българската общност в Конституцията ще премахнем всички аргументи“, уточнява Буяр Османи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети