Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Буяр Османи: Изборът на име на българския културен клуб беше провокация

Свят

Буяр Османи: Изборът на име на българския културен клуб беше провокация

Буяр Османи: Изборът на име на българския културен клуб беше провокация - Tribune.bg
Снимка:

Не можем да включим българите в Конституцията преди началото на преговорите с ЕС

Провокация беше не отварянето на българския клуб в Битоля, а изборът на име. Това трябва да бъде добре разбрано. Откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани, заяви на пресконференция македонският външен министър Буяр Османи, цитиран в БГНЕС. Поводът за нея беше откриването в събота на български културен център „Иван Михайлов” в Битоля, на което присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министър-председателят Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и народни представители от различни политически сили. „Ние сме демократична държава, в която всички граждани и всички общности се ползват еднакво с всички права и ние наистина няма да допуснем алиби, че тук се нарушават човешките права на която и да е етническа общност, включително и на българската”, каза по време на брифинга Османи.

Спорното в случая е изборът на име, тъй като личността на Иван Михайлов тук се смята за „противоречива и провокативна”. В противен случай ръководството на страната също би била част от събитието.

„Ние направихме онова, което трябваше да направим. Не позволихме Северна Македония да бъде представена пред света като държава, която ограничава правата на която и да е етническа общност. Не е моя да работа да се грижа за имиджа на България и за това какви личности честват – те си имат МВнР, което трябва да обясни пред еврейската и световната общност защо някои личности са им толкова важни”, подчерта Османи. Той каза, че искането за посещение на българската делегация по случай откриването на културния дом в Битоля е дошло от страна на вицепрезидента Илияна Йотова, а по-късно се е присъединил и премиерът Кирил Петков.

„Със сигурност е поставен белег върху отношенията. Спусна се облак, ако мога да се изразя, върху постигнатото през последните шест месеца. Но не мога да позволя това да доведе до прекратяване на разговорите”, категоричен беше министърът. „Отсъствието на официални представители на събитието в Битоля беше ясен знак за позицията ни, но не отричаме правото на никого да се сдружава”, каза още той и заяви:.„Излязохме победители от случилото се.”

Относно вписването на българите в конституцията на РС Македония той заяви, че това не може да се случи преди началото на преговорите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати