Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Българите оценяват положително еврочленството

Свят

Българите оценяват положително еврочленството

Българите оценяват положително еврочленството - Tribune.bg
Снимка:

60% от българите смятат, че страната ни е спечелила от ЕС

60% от българите смятат, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС. Това показват данните на последното проучване на Евробарометър. 55% смятат, че членството в Общността е добро за България. И при двата показателя се отчита увеличение в процентите спрямо предходното проучване.

ЕС дава нови възможности за работа, членството ни подобрява сътрудничеството с други държави, допринася за икономическия растеж на страната – това са трите най-важни ползи за България, посочват участниците в проучването.

Ако утре в България се проведе референдум за членството на страната в ЕС, 59% от анкетираните българи биха подкрепили оставането в Съюза.

Близо половината от запитаните българи (47%) имат положително отношение към ЕП, което е с 15 процентни пункта над средното за ЕС ниво.

62% от европейците са на мнение, че членството на страната им в Европейския съюз е нещо добро, като това е най-високият процент измерен през последните 25 години. Според 68% страната им е спечелила от членството в ЕС, което представлява най-високият процент от 1983 г. насам.

53% от анкетираните смятат, че Брекзит ще има отрицателни последици за Европейския съюз в бъдеще.

Увеличава се информираността за европейските избори през следващата година, като 41% от европейците и 42% от българите правилно идентифицират датата на изборите през май 2019 г.

Според българите най-важните теми, които трябва да се засегнат по време на предизборната кампания, са икономика (59%), имиграция (43%), социална защита на гражданите (42%).

В ЕС трите основни теми, които вълнуват гласоподавателите, са миграция(50%), икономика (47%) и младежка безработица ( 47%).

Проучването е проведено между 8 и 26 септември 2018 г. сред 27 601 европейци, интервюирани пряко от Kantar Public във всички 28 държави членки.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още