Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Чехия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Норвегия, Словения и Испания с жалби срещу META

Свят

Чехия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Норвегия, Словения и Испания с жалби срещу META

Чехия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Норвегия, Словения и Испания с жалби срещу META - Tribune.bg
Снимка:

Организации от Чешката република, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Норвегия, Словения и Испания обвиняват Meta в незаконно събиране на огромни количества потребителски данни, съответно и подават жалби до местните власти, съобщи Европейската организация на потребителите (BEUC) в декларация.

Според жалбата, американската компания  извършва незаконна обработка на потребителски данни и използва своята система „плащане или съгласие“ като „димна завеса“ за нарушения на поверителността.

Групите твърдят, че Meta (META) събира ненужно количество информация за своите потребители - като данни за тяхната сексуална ориентация, емоционално състояние или дори тяхната склонност към пристрастяване. Освен това, че практиките на компанията нарушават части от закона за поверителността на данните за подписите на Европейския съюз, Общия регламент за защита на данните или GDPR.

„С незаконните си практики Meta подхранва рекламната система, базирана на наблюдение, която проследява потребителите онлайн и събира огромни количества лични данни с цел да им показва реклами“, се казва в изявление на BEUC.

Жалбите от четвъртък потенциално ще изложат компанията - от години обект на интензивен регулаторен контрол в Европа - на още повече правни действия. Миналият май регулаторите на ЕС глобиха технологичния гигант с рекордните 1,2 милиарда евро за нарушаване на правилата на GDPR чрез прехвърляне на лични данни на потребители на Facebook към сървъри в Съединените щати.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЕС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати