Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Червеният кръст с още съкращения от липса на средства

Свят

Червеният кръст с още съкращения от липса на средства

Червеният кръст с още съкращения от липса на средства - Tribune.bg
Снимка:

Червеният кръст заяви, че намаляването на финансирането ще го принуди да направи допълнителни съкращения, след като вече съкрати 1500 работни места тази година.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че очаква да се наложи да извърши съкращения поради 13% по-малък бюджет за 2024 г. от вече свития за 2023 г.

„Живеем в епоха на намаляващи бюджети“, заяви генералният директор на МКЧК Робърт Мардини, като посочи, че прогнозата на организацията е следствие от свиването на бюджетите за хуманитарна помощ в световен мащаб.

„Парадоксът“, каза той пред репортери в централата на МКЧК в Женева, е, че съкращенията "се извършват в момент, когато световните хуманитарни нужди никога не са били по-големи".

През април организацията обяви, че трябва да спести 430 млн. швейцарски франка (474 млн. долара) в световен мащаб до началото на следващата година, което ще доведе до съкращаване на около 1500 работни места в целия свят.

По онова време тя заяви, че съкращенията ще означават, че "поне 20 от 350-те места по света ще бъдат закрити".  Това няма да е достатъчно. 

Първоначалната прогноза за 2024 г. показа, че ще трябва да намали бюджета си с още 13% през следващата година, каза тя, като изчисли бюджет от 2,1 млрд. швейцарски франка (2,4 млрд. долара).

Това е в сравнение с ревизирания бюджет за тази година, който възлиза на 2,4 млрд.

„Приспособяването към тази икономическа реалност за съжаление ще доведе до по-нататъшни значителни съкращения на персонала на някои места", се казва в изявление на МКЧК.

Той изрази загриженост "за въздействието, което намалената хуманитарна помощ ще окаже върху хората, преживяващи въоръжени конфликти и насилие".

Пълното глобално въздействие на съкращенията ще бъде известно едва след като бюджетните планове за 2024 г. бъдат завършени през ноември, но МКЧК заяви, че вече знае, че в централата му в Женева ще трябва да бъдат съкратени около 270 длъжности от общо 1400 души, които понастоящем работят там.

Запитан за съкращенията, които се очакват на място, Мардини призна, че те вероятно ще бъдат „значителни“.

Преди съкращенията, обявени тази година, в МКЧК работеха около 20 000 служители, разпределени в повече от 100 държави.

Международният комитет на Червения кръст, който е основан преди 160 години, е изправен пред няколко едновременни предизвикателства, като редица обещания не са изпълнени, дори когато разходите са нараснали повече от очакваното поради инфлацията, и небалансираното съсредоточаване върху Украйна за сметка на други конфликти.

По-рано тази година тя заяви, че от 10-те ѝ най-големи операции - Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Ирак, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирия, Украйна и Йемен - само Украйна изглежда ще бъде напълно финансирана тази година.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети съкращения
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати