Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Чешкият здравен министър отказа имунизация с руската „Спутник V” без позволението на ЕМА

Свят

Чешкият здравен министър отказа имунизация с руската „Спутник V” без позволението на ЕМА

Чешкият здравен министър отказа имунизация с руската Спутник V без позволението на ЕМА - Tribune.bg
Снимка:

Според Блатни Чехия е получила 1 274 250 дози ваксини, разрешени за употреба на територията на ЕС

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването в страната му на руската ваксина „Спутник V“ без предварителна регистрация на препарата от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде ТАСС. Политикът заяви това пред депутатите в долната камара на парламента, съобщи Чешката телевизия.

„Няма да предоставям на „Спутник V“ изключение от действащите правила за регистрацията на лекарства за използване в Чехия“, подчерта Блатни. „Моята позиция няма да се промени, докато аз съм министър. Ваксинацията в републиката ще се извършва само с препарати, разрешени за използване от ЕМА.“

Според Блатни Чехия е получила 1 274 250 дози ваксини, разрешени за употреба на територията на ЕС. До края на август страната планира да ваксинира до 85% от жителите си.

В интервю за Parlamentni listy, публикувано в сряда, чешкият президент Милош Земан заяви, че ще поиска от премиера Андрей Бабиш да уволни Блатни за възпрепятстване на плановете за закупуване на Sputnik V, преди използването му да бъде официално разрешено от EMA. Коментирайки информацията, премиерът каза, че не планира промени в кабинета. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Чехия, ЕМА
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати