Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Чилийски военен кораб е прибрал полярниците ни от остров Ливингстън

Свят

Чилийски военен кораб е прибрал полярниците ни от остров Ливингстън

Снимка:

Престоят на шестимата ни антарктици за неопределено време е предотвратен

Чилийски военен кораб е прибрал полярниците ни от базата им в Антарктида на остров Ливингстън, тъй като новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач „Акилес” са удължили за неопределено време карантината на кораба, съобщи ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев.

Корабът трябваше да отплава днес за Антарктика и с него да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници.

Аварийната ситуация е наложила незабавни преговори на проф. Пимпирев с Уенди Рубио Диас, шеф на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение. В района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийския малък военен кораб „Лаутаро”, който се е съгласил да промени програмата си и в късните часове на нощта е акостирал пред Българската полярна станция и е прибрал на борда си българските антарктици.

Така шестимата ни полярници ще стигнат до съседния остров „Кинг Джордж“, където на база „Ескудеро” ще изчакат уругвайския военен самолет „Херкулес”, който извънредно е приел да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

„Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели предотвратиха престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима“, благодарят от Българския антарктически институт. От там добавят, че полярниците си са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още