Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Corriere della sera: Джонсън иска да създаде нов антируски съюз на Стария континент

Свят

Corriere della sera: Джонсън иска да създаде нов антируски съюз на Стария континент

Corriere della sera: Джонсън иска да създаде нов антируски съюз на Стария континент - Tribune.bg
Снимка:

Великобритания иска да включи в новия съюз Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап - евентуално и Турция

Британският премиер Борис Джонсън предложил нов политически, икономически и военен съюз като алтернатива на Европейския съюз. Това съобщи вестник Corriere della Sera, цитиран от ТАСС. 

Той е представил идеята си на Зеленски в Киев на 9 април, пише седмичникът.

Великобритания иска да включи в този съюз Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап - евентуално и Турция.

От своя страна украинските власти все още не са заели конкретна позиция по инициативата на Лондон, но и не са я отхвърлили.

Сега Зеленски очаква европейската среща на върха на 23 юни, когато ще бъде решена съдбата на украинската кандидатура за ЕС. Corriere della sera твърди, че в случай на отрицателен отговор украинският президент може да приеме сериозно алтернативата на Джонсън.

Изданието обаче предполага, че е възможно и слуховете за новия съюз се разпространяват умишлено, за да се окаже натиск върху западните политици. Съмнително е и доколко би бил жизнеспособен подобен алианс, тъй като Великобритания няма възможност да окаже финансова подкрепа на Украйна.Топ новини

виж още
Актуална тема