Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. COVID-19 замрази преговорите за Брекзит

Свят

COVID-19 замрази преговорите за Брекзит

Снимка:

Преговорите на високо равнище сe спират точно на финалната права

Временно се замразяват разговорите на високо равнище за Брекзит. Причината е, че член на европейския преговарящ екип е с коронавирус. Това съобщи главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, предава BBC.

Барние поясни, че екипите ще продължат да работят върху текста на търговско споразумение при пълно спазване на правилата, но той и британският главен преговарящ лорд Дейвид Фрост са решили да ги прекратят за кратък период. Фрост от своя страна заяви, че е в „близък контакт с Мишел Барние относно ситуацията“ и „здравето на нашите екипи е на първо място“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че пожелава  бързо възстановяване на члена на преговорния екип на ЕС.

Разговорите на високо равнище сe спират точно са на финалната права на преговорния процес. Двете страни обсъждат ново търговско споразумение между тях, което да влезе в сила от 2021 г.

Британските преговарящи водят разговори с екипа на ЕС в Брюксел от неделя, като има надежда да бъде постигнато споразумение през следващите дни. Преговорите са съсредоточени върху ключови въпроси като правата на ЕС за риболов в британски води, гаранции за равни условия на пазара и как да се приложи всяко споразумение.

Лидерите на ЕС ще проведат видеоконференция по-късно в четвъртък и биха могли да обсъдят най-новите събития - въпреки че официално това не е на дневен ред.

В неделя, преди да започне последният кръг от преговори, Фрост заяви, че е имало „известен напредък в положителна посока през последните дни“. Но предупреди, че е възможно двете страни да не успеят да сключат сделка, тъй като „важни елементи“ все още не са договорени.

Фрост добави, че всяка сделка трябва да бъде съвместима със суверенитета на Великобритания и да позволи на Обединеното кралство да поеме обратно контрола над своите закони, търговия и води.                                                                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още