Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Боян Хаджиев: Никой няма интерес от голяма война с Иран

Свят

Боян Хаджиев: Никой няма интерес от голяма война с Иран

Снимка:

По-скоро ни очакват непреки сблъсъци, прокси войни и противопоставяне с удари под кръста, смята международният анализатор

Свидетели сме на втърдяване на тона на САЩ към Иран и на изненади на петролните пазари след атаката с дронове на рафинериите на „Сауди Арамко“. Има ли опасност от военен сблъсък? Доколко Вашингтон и Рияд могат да организират коалиция за тази цел? Каква е позицията на Европа? С тези въпроси се обърнахме към доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС.

- Какво е това лицемерие в момента, нивата на барел петрол устройват и Саудитска Арабия, и САЩ, и Русия? По-високите цени спомагат за по-високи бюджети на страните-износителки. И Саудитска Арабия, и САЩ имат резерви, които са разблокирани.

- То проблемът е, че имаше подобна атака с дронове преди 5-6 месеца. Даже единият прелетя покрай летището в Рияд. И преди имаше опити за подобна атака срещу петролните рафинерии на „Арамко“. Хутите в Йемен поеха отговорност за това. Геополитическата обстановка в резултат на военните действия на Рияд в Йемен е такава. Сега въпросът е доколко Иран иска да навреди на Саудитска Арабия. Кой ще се представи като по-силен? Дали не е въпрос на прокси войни! Въпросът може да се разгледа по много начини. Да, има държави, които имат интерес от по-високите цени, но в случая инфраструктура губи Саудитска Арабия, което не е от интерес нито на Вашингтон, нито на Рияд. Според мен още е рано за крайни заключения. По-скоро това е пореден епизод от прокси войната между Шиидския полумесец и Сунитския полумесец.

- Доколко Рияд може да консолидира подкрепа и коалиция срещу Иран?

- Те правят опити от доста време насам. Имат проблеми с Катар и други държави от региона, които се опитват да водят по-самостоятелна политика. Рияд се опитва да се превърне в лидер на сунитския свят, но не им се получава по начина, по който искат да има единен сунитски фронт срещу иранците. В тази атака САЩ също заеха позиция, като още при встъпването си в длъжност Доналд Тръмп каза, че ще поддържа арабите сунити в  региона. Така Саудитска Арабия от година-две има няколко постъпки в опитите да обедини Арабската лига и да покаже общия враг Иран, но в крайна сметка не се получава точно така.

- А къде е Европа в битката на Шиидския полумесец срещу Сунитския полумесец?

- В Европейския съюз опитват да спасят сделката с иранците, след като САЩ излязоха от споразумението. Опитаха се да вкарат една бартерна система, при което да не се използват международни финансови инструменти за разплащане. Проблемът е, че за да бъде работещ този механизъм между Иран и ЕС, трябва петролът да влезе в обращение, което не е много лесно. И оттук нататък се получава така, че ЕС казва: „ще ви помогнем, дръжте се още малко“. Но де факто иранците малко по малко излизат от сделката по причина, че всички останали я нарушават. Така Европа запазва стила си на говорене, но практически и икономически действия не са предприети. Така иранците почват да инвестират в ядрените си мощности и заплашват, че ще се развиват като ядрена сила, независимо за граждански или военни цели става въпрос.

- Възможен ли е военен сценарий, както предупреждава Русия?

-  Да, но трябва да се зададе въпросът кой има интерес от военен сценарий. Всичко е възможно, но по-скоро ни очакват непреки сблъсъци, прокси войни, поддържане на определени групировки в дадени региони, по-скоро нанасяне на непреки икономически щети, дълго противопоставяне с удари под кръста. Пряк военен сблъсък, особено с включване на САЩ, е много трудно постижимо след последните събития с отстраняването на съветника по сигурността Болтън. Това беше един ястреб, който подкрепяше война с Иран. Можем да очакваме да се потърси и меко решение на ниво разговори на лидери. Но за голяма война никой няма интерес.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още