Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Дания: Експлозии стоят зад течовете на „Северен поток“, 50 метра тръба липсва

Свят

Дания: Експлозии стоят зад течовете на „Северен поток“, 50 метра тръба липсва

Дания: Експлозии стоят зад течовете на Северен поток, 50 метра тръба липсва - Tribune.bg
Снимка:

Предварителното разследване на повредите на две тръби от газопровода „Северен поток“ 1 в датската част на Балтийско море показва, че изтичането на газ е причинено от мощни експлозии.

Видео е заснето от норвежката компания Blueye Robotics за шведския вестник Expressen и от него се вижда, че около 50 м от тръбата липсват.

Разследването е проведено съвместно от полицията в Копенхаген, въоръжените сили и полицейската разузнавателна служба (PET).

Датската полиция смята, че „мощни експлозии“ са взривили четири дупки в тръбата и на „Северен поток“ 2, пише Би Би Си.

Все още не е известно кой или какво е причинил взривовете на фона на съмнения за саботаж. Доставките на газ са преустановени след експлозиите от 26 септември на армираните с бетон стоманени тръби, пресичащи Балтийско море.

Кремъл обвини западните разследващи, че искат да обвинят Русия за щетите. „Елементарната логика“ показва, че увреждането на газопровода не е в интерес на Русия, каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Западните лидери не обвиняват директно Русия, но ЕС по-рано заяви, че Кремъл използва своите газови доставки като оръжие срещу Запада заради подкрепата ѝ за Украйна.

Констатациите на датската полиция изглежда потвърждават тези на шведските власти, които също са разследвали течовете в тръбопроводите. „Инспекциите потвърдиха, че има значителни щети по „Северен поток“ 1 и 2 в изключителната икономическа зона на Дания“, каза датската полиция.

Германските, датските и шведските власти разследват инцидента, но според съобщенията шведските прокурори са отхвърлили съвместно разследване поради опасения от споделяне на чувствителна информация, свързана с националната сигурност.

Газопроводът „Северен поток 1“ не транспортира никакъв газ от август, когато Русия го затвори, заявявайки, че има нужда от поддръжка. „Северен поток 2“ все още чакаше разрешение за използване, когато Русия нахлу в Украйна през февруари.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети