Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Дания и Нидерландия подкрепят ветото на България към Северна Македония

Свят

Дания и Нидерландия подкрепят ветото на България към Северна Македония

Снимка:

ЕК не е оптимистично настрояна, че преговорите ще започнат тази година

Дания и Нидерландия са двете страни, присъединили се към българското вето за Северна Македония, съобщи "24 часа" като се позова на дипломатически източник. Припомняме ви, че 17 ноември София подкрепи европейския път на Албания, но не и на Скопие. 

По-рано депутатът от македонската ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски написа във Фейсбук, че "изглежда България не е сама, а има дискретна дипломатическа подкрепа от още най-малко две страни - членки на ЕС, в блокирането на македонските преговори за присъединяване към Общността“.

Милошоски добавя, че няколко членки на ЕС като Франция, Гърция, Италия и Нидерландия са против приемане на заключения или преговорна рамка само за Албания.

Източникът на “24 часа” потвърди, че наистина, макар и да няма такива спорни въпроси като със Северна Македония, по преговорната рамка на Албания има силно неодобрение.

На срещата на ниво посланици в Брюксел България е блокирала не само преговорната рамка, но и заключенията за Северна Македония, след което германското председателство прекъснало дискусията, тъй като нямало консенсус, пише изданието.

Темата за разширяването ще бъде поставена отново на срещата на посланиците от ЕС на 7 декември. На следващия ден пък е насрочен Съвет по общи въпроси, на който отново ще се обсъжда преговорният процес на Северна Македония.

Македонският депутат уточнява, че някои страни от съюза са изразили симпатии към усилията на Северна Македония и се обявили за старт на преговори, без да се включват двустранните въпроси като определящи.

Германската позиция е, че България и Северна Македония трябва да се разберат двустранно по въпроса за езика и името, но София твърдо настоява, че всички останали спорни въпроси трябва да се включат в глава “Други”, с което германското председателство не било съгласно.

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей поиска от Северна Македония да положи допълнителни усилия, за да се намери решение, приемливо и за двете страни.

Вархей призна, че не е оптимист, че преговорните рамки за Северна Македония и Албания ще бъдат приети и двете страни ще започнат преговори за членство в ЕС тази година. Според него шансовете да се намери решение са малки.  В публикуван в четвъртък анализ на изданието “Политико” се казва, че много дипломати обвиняват Вархей, защото бил много мек към София по блокадата.

“Сигурен съм, че ще намерим решение за споровете с България, но не за 7 дни, може би ще трябва повече време”, заяви новоизбраният специален представител на Северна Македония за България Владимир Бучковски.

Бившият македонски премиер смята, че Скопие има сериозни аргументи, които е представило пред България, но отказа да съобщи какви стъпки ще се предприемат през следващите дни.

“Аз заради своя опит няма да приема с нашите български приятели да изпращаме послания чрез медиите. По-добре е да се мълчи, за да стигнем до желаното решение. Нашата комисия работи интензивно, имаме инструменти, които предлага Договорът за приятелство”, каза Бучковски. Той добави, че като специален представител на страната се надява със своя опит и с доверието, с което се ползва в България, да докаже волята на правителството за изпълнение на задълженията по договора. Бучковски изрази увереност, че може да се намери решение, което да разблокира процеса на интеграция в ЕС.  

 

 


Коментари (1)

Български офицер Кога се вратиме сите ке ви изтрепеме како бесни Кучиньа, Майку ви поебем Комунистичко- Србоманску.....!!
04.12.2020 13:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още