Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Дания отпуска милиони в помощ на домакинствата заради енергийната криза

Свят

Дания отпуска милиони в помощ на домакинствата заради енергийната криза

Дания отпуска милиони в помощ на домакинствата заради енергийната криза - Tribune.bg
Снимка:

Властите в Дания се споразумяха за спасителен пакет на стойност 5,05 млрд. датски крони (664 млн. долара) за населението на фона на нарастващите цени на електроенергията, съобщи вестник „Berlingske”.

"За да повиши доверието на домакинствата [в бъдещето], правителството прие схеми за замразяване на разходите и намаляване на данъка върху електроенергията, както и за увеличаване на детските надбавки", заяви министърът на финансите Николай Вамен.

Данъкът върху електроенергията ще бъде намален от 69,7 йоре (9 цента) на kWh на 0,8 йоре (0,1 цента) през първата половина на 2023 г. Подобна мярка ще струва на бюджета 3,5 милиарда датски крони (460 милиона долара). Пакетът за подпомагане на домакинствата и предприятията включва възможността за разсрочено плащане на част от разходите за електроенергия, газ и централно отопление.

Освен това през януари 2023 г. властите ще изплатят и по 660 крони (87 долара) на дете.

По-рано тази седмица централната банка на страната предупреди срещу предприемането на мерки за смекчаване на въздействието на нарастващите цени на енергията върху домакинствата. Според регулатора подобни мерки ще доведат до по-нататъшно повишаване на цените на електроенергията и до нарушаване на системата на енергоснабвядаване.

В края на август инфлацията в Дания достигна годишен темп от 8,9%. Това е най-високият процент от 1983 г. насам. Цените на храните, електроенергията и газа в страната се повишиха. Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са се увеличили с 15,9% в сравнение с август миналата година.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети