Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. На фризьор в Дания само с „корона-паспорт“

Свят

На фризьор в Дания само с „корона-паспорт“

На фризьор в Дания само с корона-паспорт - Tribune.bg
Снимка:

Предвидени са и солидни глоби за всички, които нарушат новата мярка

Дания въвежда ново изискване към своите граждани. От днес те трябва да притежават нов ковид-сертификат, за да могат да посещават определени бизнеси, в противен случай ще бъдат глобявани. Дания е една от първите европейски държави, които въведоха това условие, пише АФП.

Според властите в страната „ корона паспортът“ е временна мярка, но ще се изисква, докато не бъде предложена ваксинация на цялото население, което се очаква да се случи през лятото.                                     

„Корона-паспортът“ (Corona pass) удостоверява, че притежателят му  е бил напълно ваксиниран, има отрицателен тест през предходните 72 часа или е бил тестван положително 2 до 12 седмици по-рано и е изградил имунитет.

Паспортът все още се разработва, като окончателната версия е планирана за май. Сертификатът ще може да се предоставя както чрез приложение за смартфон, така и на хартиен носител.

Дания е една от първите европейски държави, които прилагат такава програма, докато Европейската комисия подготвя цифров „зелен“ пропуск, който да позволи свободно пътуване в рамките на Шенгенското пространство.

Датската версия няма да се използва веднага за пътуване. Чрез паспорта обаче гражданите ще могат свободно да посещават фризьорски салони, салони за красота и за татуировки и автошколи.

Ресторантите на открито в Дания отварят от днес, така че „Корона-паспортът“ ще бъде задължителен като пропуск за тях.

Паспортът ще дава право на достъп и до музеите, театрите, кината и ресторантите на закрито, които трябва да отворят на 6 май.

Частично възобновяване на бизнеса е планирано на 21 май, когато се очаква да приключи ваксинацията на лица над 50 години.

Паспортът няма да се изисква от учениците от средните училища, които се върнаха днес в класните стаи. Властите обаче препоръчват редовни тестове за учители и ученици на възраст над 12 години.                                                                                              

Предвидени са и солидни глоби за всички, които нарушат новата мярка. От 400 до 6000 евро е глобата за бизнесите, които не проверяват за „корона пропуск“. Лицата, които не покажат паспорт, пък могат да отнесат глоба от  около 330 евро.

Новото изискване предизвика и реакции сред обществото. Според търговците проверката е излишно бреме и предлагат тези функции да се възложат на полицията.

В събота в Копенхаген беше проведен и протест, организиран от Движението срещу ограниченията „Мъже в черно“.                                                                                                                                                                                                             


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети