Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Държаният департамент на САЩ дава $10 млн. за информация за руски хакери

Свят

Държаният департамент на САЩ дава $10 млн. за информация за руски хакери

Държаният департамент на САЩ дава $10 млн. за информация за руски хакери - Tribune.bg
Снимка:

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара за информация за шестима руски хакери от ГРУ. Според данните те са извършили кибератаки срещу САЩ. Това става ясно от публикация на Департамента в социалната мрежа Туитър.  

„Изпратете ни информация за техните дейности чрез нашата линия за докладване в тъмната мрежа“, се казва в изявлението.

„Офицерите от ГРУ Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковалев, Артем Валериевич Очимченко, Артем Петр Николаевич Плискин са членове на група, използвала зловреден софтуер и предприела незаконни действия в стратегическа полза на Русия чрез неоторизиран достъп до компютри“, се казва още в съобщението.

Според данните те са отговорни за заразяването на компютри със злонамерен софтуер на 27 юни 2017 година в Съединените щати и по света. Техните действия са повредили компютрите на болници и други медицински заведения в здравната система на Западна Пенсилвания, голям фармацевтичен производител в САЩ, и други юридически лица от частния сектор на САЩ. Загубите от кибератаката за американските организации се изчисляват на почти 1 милиард долара.

На 15 октомври 2020 г. федерално жури обвини шестимата руски офицери в заговор за извършване на компютърна измама и злоупотреба, повреда на защитени компютри и кражби на самоличност.

„Съизмеримо със сериозността, с която разглеждаме тези киберзаплахи, Rewards for Justice създаде линия за докладване в Дарк уеб, за да защити безопасността и сигурността на потенциалните източници. На отговарящите на условията източници може да бъдат предоставени възможни плащания за награди чрез криптовалута“, заявява Департаментът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети