Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Държавният департамент на САЩ разследва Байдън за хаоса при изтеглянето от Афганистан

Свят

Държавният департамент на САЩ разследва Байдън за хаоса при изтеглянето от Афганистан

Снимка:

Държавният департамент на САЩ започва разследване на действията на президента Джо Байдън при изтеглянето на американските военни от Афганистан, съобщи „Фокс Нюз“, позовавайки се на „Политико“. Делото ще обхване поредица от разследвания за последните дипломатическите ходове на администрацията на Байдън в Афганистан, включително програмата на Държавния департамент за специални имигрантски визи, процедурите за приемане на афганистански граждани със статут на бежанци в САЩ и действията по спешната евакуация на американското посолство в Кабул.

Даяна Шоу, изпълняваща длъжността главен инспектор на ресорния отдел в Департамента, съобщи за разследванията пред Конгреса.

„Предвид засиления интерес към темата и сложното взаимодействие между редица институции и власти, исках да уведомя колегите от Конгреса за разследванията срещу президента“, съобщи за разследванията пред Конгреса Даяна Шоу, изпълняваща длъжността главен инспектор на ресорния отдел в Департамента.

Политическите противници на настоящия президент на САЩ Джо Байдън критикуват процеса на изтегляне на американските сили от Афганистан и евакуация на американци, граждани на други държави и афганистански бежанци оттам. След атентата на 26 август на летището в Кабул, при който загинаха повече от 200 души, включително 13 американски военни, няколко влиятелни републиканци призоваха за оставка или импийчмънт на Байдън.

След обявяването от САЩ през пролетта на 2021 г. за решението да изтеглят въоръжените си сили от Афганистан, радикалните талибани започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната. На 15 август те влязоха в Кабул без бой, а афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. На 6 септември движението обяви установяването на контрол над цялата афганистанска територия, а на 7 септември обяви състава на временното правителство.  


Топ новини

виж още

Актуална тема