Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Датският министър на земеделието подаде оставка заради казуса с норките

Свят

Датският министър на земеделието подаде оставка заради казуса с норките

Снимка:

Кабинетът се клати заради заповедта за избиването на животните

Датският министър на земеделието подаде оставка след критики относно заповед за умъртвяване на норките, отглеждани във ферми в страната, предаде Франс 24.  Могенс Йенсен призна миналата седмица, че заповедта на правителството за избиване на всички 15 до 17 милиона норки в Дания няма правно основание.

"Вече нямам необходимата подкрепа от партиите в парламента," каза той в сряда на датската обществена телевизия DR. "Трябва да дам оставката си."

Дания препоръча избиването на 4 ноември след опасения, че мутирал коронавирус се развива в популацията на норките и така може да се застраши ефективността на бъдещата ваксина.  Някои земеделски производители на норки протестираха срещу заповедта те да бъдат избити. Медиите в страната разкриха, че правителството има право да избива само животни в засегнатите ферми, а не като цяло, което правителството призна по-късно.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен е изправена пред призиви на опозицията тя да подаде оставка.  Правителството се намира в най-голямата си криза досега от началото на пандемията.

„Искам и премиерът да направи същото“, каза лидерът на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен, визирайки подадената по-рано днес оставка на земеделския министър Могенс Йенсен. „Искам премиерът да признава, когато прави грешки ,това е нейна отговорност“. Искането на Елеман-Йенсен бе подкрепено от други опозиционни партии, включително Датската народна партия, а други поискаха независимо разследване, което да определи дали правителството е знаело дали нарушава закона.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още