Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Давид Сасоли: Имаме обща съдба със Северна Македония

Свят

Давид Сасоли: Имаме обща съдба със Северна Македония

Давид Сасоли: Имаме обща съдба със Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Европейския парламент призова младите хора да не се отказват от европейското си бъдеще

Бъдещето е в наши и във ваши ръце. Нека не губим надежда, защото Европейският съюз има нужда да работи заедно със Северна Македония за нейното пълноправно членство в Евросъюза и участието ѝ в изграждането на нова Европа. Това заяви днес в Скопие председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Той е на официално посещение в Северна Македония, в рамките на което са включени срещи с президента Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с лидерите на парламентарно представените партии.

Преди посещението си в страната в интервю за Македонската информационна агенция той заяви, че блокирането на преговорите с Европейския съюз е просветило обществеността на континента за важността на проблема. Според него френското вето на последната среща на върха е само малка пречка по пътя, която ще бъде преодоляна през следващите месеци.

По думите му следващите шест месеца ще бъдат толкова важни, колкото и срещата на върха в Загреб.

Сасоли изрази надежда, че малкото държави, които имат резерви по този въпрос, ще успеят да преодолеят съмненията си.

„Имаме обща съдба и не е достатъчно една малка блокада да отклони вниманието от вас”, заяви Сасоли. Целта на всички е Северна Македония да стане част от Европейския съюз. Ясно е, че има разочарование, но трябва да имаме повече доверие и надежда, смята председателят на Европарламента.

Той призова младите хора да не се отказват от европейското си бъдеще.

В Тиутър Сасоли направи видеообръщение към гражданите на Северна Македония и Албания, в което съобщи, че няколко седмици след официалното си посещение в Скопие му предстои да посети и Тирана.

„Това ще бъдат първите официални визити извън ЕС в държави, с които сме приятели и които искаме да станат част от нашия Евросъюз. Знаем, че хората в Северна Македония и Албания бяха дълбоко разочаровани, когато разбраха, че някои държави блокират началото на преговорите. Разбирам това и споделям вашето разочарование. Вие изпълнихте всички критерии, свършихте отлична работа и заслужавате зелена светлина за началото на преговорите”, заяви той.

Според него, дискусията по този въпрос не е приключила и Европейският парламент ще окаже силен натиск за положително решение на следващия Европейски съвет.

В сградата на Делегацията на ЕС Сасоли откри официално Европейски дом (Europe House), който ще функционира като платформа за младите хора и ще предлага възможност за комуникация и размяна на идеи за развитие на техния потеницал.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати