Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Демократичната опозиция в Беларус спечели наградата "Сахаров" за 2020г

Свят

Демократичната опозиция в Беларус спечели наградата "Сахаров" за 2020г

Снимка:

Демократичната опозиция в Беларус получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г. За това съобщават от пресслужбата на ЕП. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреатите в пленарната зала в Брюксел.

„Позволете ми да поздравя представителите на белоруската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решителност. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи — и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна“, заяви Сасоли след решението.

„Бих искал също така да добавя нещо относно неотдавнашното убийство на един от тазгодишните финалисти, Арнолд Йоаким Моразан Еразо, активист от екологичната група Гуапинол, която се противопоставя на мина за железен оксид в Хондурас. Наложително е незабавно да се започне надеждно и независимо разследване на случая и отговорните лица да бъдат подведени под отговорност“, добави той.

Демократичната опозиция в Беларус е представена от Координационен съвет, инициатива на смели жени, както и на видни политически и граждански фигури.

Беларус е в разгара на политическа криза след оспорваните президентски избори на 9 август, които доведоха до недоволство срещу президента Александър Лукашенко и последващото жестоко репресиране на демонстрантите от режима.

Церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ ще се проведе на 16 декември. В сряда Парламентът прие и нови препоръки, в които се призовава за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Паричната награда е на стойност от 50 000 евро. Миналата година наградата беше връчена на Илхам Тохти, уйгурски икономист и правозащитник, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.  


Коментари (1)

кесо Поздравления за белоруските демократи! Успех!
22.10.2020 16:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още