Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Десетки арестувани при наркоакция на Европол в 6 европейски държави

Свят

Десетки арестувани при наркоакция на Европол в 6 европейски държави

Десетки арестувани при наркоакция на Европол в 6 европейски държави - Tribune.bg
Снимка:

Десетки арести при координирана от Европол полицейска операция в 6 европейски държави. Ударена е мрежа за международен трафик на наркотици.

Разследването е започнало преди 2 години в Белгия. Там са арестувани 30 души. По данни на Европол задържани има и в Германия, Италия, Испания, Нидерландия и Хърватия. Направени са над 100 обиска.

Престъпната група се е занимавала с трафик на кокаин от Южна Америка. За разбиването на участниците в схемата е била хакната криптирана телефонна мрежа, която престъпниците са използвали.

В схемата с пренос на наркотиците са били използвани и източноевропейски трафиканти.

Разследването в Белгия започнало в края на 2020 г.: по време на обиск в района на Брюксел белгийската полиция открила голямо количество ацетон, няколко килограма канабис, както и фалшиви полицейски дрехи. След това белгийските власти открили, че мрежата вече е разследвана в Испания, което довело до сътрудничеството между двете държави. През 2021 г. разследването е подпомогнато от хакването на мрежата SKY ECC, което е помогнало да се установят контакти в няколко южноамерикански държави.

Освен контейнеровозите, преминаващи през пристанищата на Антверпен, Ротердам, Хавър и Хамбург, методите на транспортиране включват -  пътни превозни средства, транспортни компании, спедитори, както и товарни и частни самолети.

Според разследващите органи при тази група се вижда, че престъпните организации са станали много по-гъвкави, като вече не се работи на кланове, а се ползва модела на съвместните интереси, като при търговските дружества.

Белгия се е превърнала в основна врата към Европа за кокаин, като през 2021 г. в пристанището на Антверпен са конфискувани почти 90 тона, което според властите е нов рекорд.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати