Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Десетки ранени в Ливан при нови протести срещу блокадата заради пандемията

Свят

Десетки ранени в Ливан при нови протести срещу блокадата заради пандемията

Снимка:

При сблъсъци в Северен Ливан между силите за сигурност и демонстранти, разгневени от блокирането заради коронавируса, са ранени най-малко 45 души, съобщи ливанският Червен кръст.

Девет от ранените са постъпили в болница след сбивания в главния северен град Триполи. А 30 души пострадаха при подобни сблъсъци в Триполи в понеделник вечерта, след като разочарованието от строгите ограничения заради коронавируса кипна.

Триполи вече беше един от най-бедните райони на Ливан, дори преди пандемията да добави нови нещастия към хроничната икономическа криза. Много от жителите му останаха без доходи, откакто Ливан наложи принудителна пълна блокади по-рано този месец в опит да се спре нарастването на случаите на COVID-19 и да се предотврати претоварването на болниците.

Миналата седмица властите удължиха блокирането с две седмици, разгневявайки работещите нередовно и други уязвими групи. Денонощен полицейски час е в сила в цялата страна и пазаруването на хранителни стоки е ограничено до доставки по домовете, които често са недостъпни в по-бедните райони.

Ливан е регистрирал над 285 000 случая на коронавирус и повече от 2470 смъртни случая от началото на пандемията. COVID-19 усложни икономическа криза, при която повече от половината от населението падна под прага на бедността, като една четвърт живее в крайна бедност. Властите казват, че са започнали да изплащат месечни помощи в размер на 400 000 ливански лири (около 50 долара по пазарен курс) на около 230 000 семейства. Но служебният министър по социалните въпроси Рамзи Мушарафие призна във вторник, че три четвърти от населението, наброяващо повече от шест милиона, се нуждае от финансова помощ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема