Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Десетки загинали при сблъсъците между Армения и Азербайджан

Свят

Десетки загинали при сблъсъците между Армения и Азербайджан

Десетки загинали при сблъсъците между Армения и Азербайджан - Tribune.bg
Снимка:

Десетки войници бяха убити в боевете между съседните държави Армения и Азербайджан. Премиерът на Армения Никол Пашинян каза, че 49 войници са загинали при сблъсъци през нощта.

В реч пред парламента премиерът обвини Азербайджан, че е нападнал няколко арменски града, включително Джермук, Горис и Капан. Пашинян каза, че атаките са извършени, защото Баку не иска да преговаря за статута на Нагорни Карабах - анклав, който се намира в Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.

Според международно признатите граници той е твърдо част от Азербайджан, но е населен с етнически арменци.

Предполага се, че Баку също е претърпял жертви, но не е публикувал публично изявление за броя на ранените или загиналите.

Междувременно министерство на отбраната заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж.

Боевете бяха осъдени в международен план, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че „не може да има военно решение на конфликта“.

Русия, която е исторически близка с Армения, каза, че продължаващият спор „трябва да бъде разрешен изключително чрез политически и дипломатически средства”.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Армения трябва да спре с провокациите и да се съсредоточи върху мирните преговори и сътрудничеството в рамките на споразумението, постигнато с Азербайджан. Чавушоглу проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов във връзка с "арменските провокации" на азербайджанско-арменската граница. В пост в профила си в Туитър Чавушоглу съобщи, че с колегата си Байрамов са обсъдили „арменските провокации” на границата между Азербайджан и Армения.

„Армения трябва да спре с провокациите. Тя трябва да се съсредоточи върху мирните преговори и сътрудничеството в рамките на постигнатия с Азербайджан консенсус”, посочи турският министър.

Боевете в понеделник вечер се смятат за най-тежките от конфликта през 2020 г., при който бяха убити хиляди. Тази война завърши със сделка с посредничеството на Русия, според която Армения изтегли войските си от окупираните райони около Нагорни Карабах.

Руски мироопазващи сили от близо 2000 души бяха разположени в района като част от преговорите, където остават и днес.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети