Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Дейвид Бийзли: Поради пандемията ни грози глад с „библейски размери“

Свят

Дейвид Бийзли: Поради пандемията ни грози глад с „библейски размери“

Снимка:

Ръководителят на Световната програма по храните към ООН (WFP) Дейвид Бийзли смята, че рискът от глад поради пандемията може да достигне "библейски размери".

Както той каза в събота в интервю за ТАСС, организацията се нуждае от почти 5 милиарда долара през следващите шест месеца, за да проведе хуманитарни дейности за смекчаване на последствията от пандемията.

"Всички данни, с които разполагаме, включително прогнозата на WFP за 80% увеличение на броя на хората, които изпитват недостиг на храни, сочат към истинска катастрофа. Ние сме изложени на риск от глад от библейски размери“, каза Бийзли.

В Латинска Америка броят на гладните хора ще се увеличи с 269%. Също толкова драматична ситуация, каза той, се очертава в Източна и Централна Азия, където се очаква ръстът на гладните да достигне 135%, а в Южна Африка - до 90%. „Гладът в света вече е необичайно висок и ако не действаме веднага, мнозина ще умрат, децата ще понесат последствията от недохранването с години напред и целият свят ще бъде върнат назад, загубил всички ползи в борбата с глада през последното десетилетие. Цената от бездействието ще бъде невероятно висока, трябва да действаме бързо и разумно, балансирайки незабавното облекчение и дългосрочното възстановяване “, продължи той.

Бийзли каза, че с настъпването на пандемията организацията трябвало да съсредоточи своите дейности върху подпомагане на нови групи, които са най-уязвими при ограниченията, наложени от пандемията. "Мисията на WFP е да осигури храна на 138 милиона души през 2020 г., най-голямата хуманитарна операция в историята. И тази безпрецедентна криза изисква невероятна сума пари - WFP се нуждае от 4,9 милиарда долара през следващите шест месеца, за да продължи своята хуманитарна работа в 83 страни. В много от тези страни, WFP е единствената надежда за оцеляване ", добави той.  


Коментари (1)

Либеро Всеки се натиска да разпределя милиарди.
22.08.2020 15:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още