Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Дипломатически скандал между Финландия и Естония след изказване на естонски министър

Свят

Дипломатически скандал между Финландия и Естония след изказване на естонски министър

Снимка:

Март Хелме коментира финландската премиерка: „Продавачка се издигна до министър-председател”

Скандално изказване на естонски министър стана причина за дипломатически скандал между Финландия и Еврония.

Министър-председателят на Финландия Санна Марин отговори на естонския вътрешен министър Март Хелме и заяви, че се гордее с факта, че в нейната страна дори продавач може да оглави правителството.“ Поводът за тези думи – по-рано естонският политик коментира назначението ѝ с думите: „продавачка се издигна до министър-председател”.

Най-младият премиер в света написа в профила си в Туитър, че работническата класа е в основата на развитието на страната ѝ.

„Аз се гордея много с Финландия. Тук дете от бедно семейство може да получи образование и да постигне много в живота си. Касиер на магазин може да стане министър-председател. Без работническата класа Финландия не може да просъществува. Ценя работата на всеки служител, специалист и предприемач!”, написа Санна Мартин.

Заради особено близките приятелски отношения между Естония и Финландия, репликата на естонския вътрешен министър предизвика скандал, съобщава РИА Новости. Някои политици в Естония смятат, че думите на Хелме са нанесли вреда на добросъседските отношения.

Естонският вътрешен министър, от своя страна, уточни, че е изразил мнението не на естонското правителство, а на своята партия. Медиите във Финландия отбелязват, че оглавяваната от Хелме Консервативна народна партия е известна със своите популистки и евроскептични възгледи.

По-късно днес президентът на Естония Керсти Калюлайд поднесе извинение заради министъра си, обидил премиера на Финландия. В телефонен разговор с президента на Финландия Саули Нийнистьо естонският държавен глава се е извинила заради думите на министъра на вътрешните работи.

Керсти Калюлайд е помолила своя финландски колега да предаде извиненията ѝ на министър-председателя Санна Марин и на правителството на Финландия.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още