Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака

Свят

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака - Tribune.bg
Снимка:

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака. Мотото тази година е „Аз съм и аз ще бъда!“ 

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.  По данни от 2009 г. новозаболелите от всички туморни локализации у нас са 34 576 души. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.  По данни на Националния раков институт в САЩ  броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души, като се очаква в близките 10 г. те да се увеличат с още 2 милиона.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни  фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът  за т. нар. пасивни пушачи. Все  по-често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло. Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.

Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и  да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощта на най-съвременни технологии се прецизира лъчетерапията, без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани. В областта на лекарственото лечение вече се прилагат ново поколение медикаменти. Става въпрос за т.н. прицелна терапия. При нея лекарствата са адресирани към точно определени клетки с конкретни характеристики.  

 С реализирането на проекти с финансиране от Европейския съюз Министерството на здравеопазването инвестира значителен ресурс в областта  на онкологичните заболявания. 140 млн. лева са предвидени за държавни болници в големите градове на страната, където ще бъдат изградени модерни онкологични центрове.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати