Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. До 15 дни съдът в Турция решава дали базиликата „Св. София“ да е музей или джамия

Свят

До 15 дни съдът в Турция решава дали базиликата „Св. София“ да е музей или джамия

Снимка:

Турският президент говори за промяна на статута на историческата сграда на митинг преди година

Приключи съдебното заседание за „Света София“, продължило само 17 минути, информира вестник „Сабах“. Върховният съд на Турция ще се произнесе дали базиликата трябва да остане музей, или да бъде превърната в джамия в рамките на 15 дни.

„Света София“ е един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света под егидата на ЮНЕСКО. Християнският храм се преобразува в джамия през 1453г. след превземането на Константинопол, а е превърнат в музей през 1935г. по време на светското управление на Турция.

Миналата година в словото си на предизборен митинг президентът на Турция Реджеп Ердоган призова за промяна на статута на историческата сграда. Предложението предизвика международна критика от религиозни и политически лидери по целия свят.

Главата на Източната православна църква и Гърция първи разкритикуваха предложението. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вчера също предупреди, че всяка промяна в статута на „Света София“ ще намали способността ѝ да „служи на човечеството като толкова необходим мост между хората с различни традиции и култури на вярата“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още