Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. До 16 пъти e завишена радиация в Северодвинск

Свят

До 16 пъти e завишена радиация в Северодвинск

До 16 пъти e завишена радиация в Северодвинск - Tribune.bg
Снимка:

От "Росатом" потвърдиха, че експлозията в района на Архангелск е станала при изпробване на ядрен източник за ракетен двигател

Радиационните нива в руския град Северодвинск се повишиха до 16 пъти след експлозията във военно поделение в Русия. Данните са от държавната агенция за времето. Експлозията стана при тестване на ракетен двигател в поделение в района на Архангелск на 8 август. При нея загинаха петима инжинери. От  Росатом потвърдиха, че експлозията е в следствие на изпробване на ядрен източник за ракетен двигател.

Първоначално Министерството на отбраната заяви, че радиация е нормална след инцидента. Властите в Северодвинск в Северна Русия заявиха, че има леко покачване на нивата на радиация.

Сега от руската държавна агенция за времето, Росгидромет, посочват, че нивата на радиация са се повишили от 4 до 16 пъти.

Greenpeace заяви, че нивата на радиация са се увеличили 20 пъти.

Новините за инцидента се променяха постоянно. Първоначално се твърдеше, че е тестват просто двигател за ракета. В последствие обявиха, че е тестван „източник на радиоизотопно гориво“ и то на платформа в морето. Инцидентът става на арктически военен полигон в Бяло море. Четири дни след него руските власти официално признаха, че инцидентът е свързан с тестове на нови оръжия. Според военни експерти, цитирани от БиБиСи, тестовете най-вероятно са свързани с ракета 9M730 „Буревестник“.

В региона рязко се покачи търсенето на йод, като някои аптеки дори съобщиха, че са изчерпали запасите си.


Коментари (1)

Радиант Е сега има ли опасност да се разнесе облака?
13.08.2019 15:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати