Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. До дни Австрия въвежда нови мерки за неваксинираните

Свят

До дни Австрия въвежда нови мерки за неваксинираните

До дни Австрия въвежда нови мерки за неваксинираните - Tribune.bg
Снимка:

Правителството на Австрия предупреди за налагане на карантинни мерки за хората, които не са ваксинирани срещу КОВИД-19. Причината е, че от няколко дни има значителен ръст на новите случаи в страната.

По думите на канцлерът Александър Шаленберг тази Коледа ще има неудобство за неваксинираните. Според него е въпрос на дни да влезе в сила полицейски час за тези, които не са имунизирани.

По последни данни в страната са ваксинирани 65 процента, което канцлерът обяви като „срамно ниско“ и отново призова австрийците да се ваксинират.

От няколко дни в страната се регистрира покачване на случаите на заболели от коронавирусна инфекция.  За последното денонощие са отчетени 11 975 положителни проби.

Ситуацията в болниците и клиниките е тежка, а лекари и медицински сестри призовават за по-строги мерки. Седемдневната заболеваемост достигна 751 случая на 100 000 души - три пъти по-висока от тази в съседна Германия.

По-рано правителството се опита да наложи регионални карантинни мерки за неваксинираните, поне в най-тежко засегнатите провинции Горна Австрия и Залцбург, но тези усилия се провалиха заради съпротива от провинциалните лидери.

Премиерът на Залцбург Вилфрид Хаслауер заяви, че ако се наложат подобни ограничения, хората ще бъдат затворени в една стая. „Тогава те просто биха умрели от депресия или от глад, или от жажда“, каза той.

Правителството, регионалните власти и експертите ще обсъдят евентуални нови мерки на среща утре.

Австрия предприе редица мерки през последните седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса и да насърчи повече хора да се ваксинират. В понеделник влязоха в сила нови правила, забраняващи на неваксинирани хора, които не са преболедували вируса, да посещават ресторанти, хотели, фризьорски салони и големи обществени събития, припомня БТА.


Топ новини

виж още
Актуална тема