Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Добивът на газ в турското Черноморие ще започне в края на 2022г.

Свят

Добивът на газ в турското Черноморие ще започне в края на 2022г.

Добивът на газ в турското Черноморие ще започне в края на 2022г. - Tribune.bg
Снимка:

Експлоатацията на резервите от природен газ в района на Черно море е планирана да започне в края на 2022г., обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред участниците в тържественото откриване на новата 2022-2023 академична учебна година в Истанбул, предават турските медии.

"Щом започнем добива на газа от Черно море, веднага ще започнем да се радваме на придобивките", обеща Ердоган. По думите му в проучвателните дейности участват няколко кораба, включително пет сондажни плавателни съда.

"Всички тези кораби са наши. Купихме ги на разумни цени. От една страна те извършват сеизмични проучвания, а от друга осъществяват сондажните работи. Ще реализираме възможностите, които имаме в добива на природен газ и петрол в акваторията на Черно море", подчерта турският президент.

Турция съобщи, че на дъното на Черно море са открити 320 млрд. куб. м газ, като общото количество природен газ в откритите находища през последната година е достигнало 540 млрд. куб. м. В началния етап се планира добивът на газ дневно да бъде около 10 млн. куб. м., а в рамките на 3-4 години обемът ще достигне 40 млн. куб. м. дневно.

Според енергийните експерти откритията ще позволят на Турция да използва по-евтин газ и да намали значително годишните си енергийни разходи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати