Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Добра новина от Захариева: Освободен е капитанът, отвлечен от пирати във водите край Африка

Свят

Добра новина от Захариева: Освободен е капитанът, отвлечен от пирати във водите край Африка

Снимка:

Очакваме го скоро да се завърне в България, каза външният ни министър

„Добра новина! Българският капитан, отвлечен от пирати край бреговете на Бенин в Африка, вече е на свобода и се намира в европейска държава. Очакваме го скоро да се завърне в България!“ Това написа външният ни министър Екатерина Захариева в профила си във Фейсбук.

Предстои капитанът скоро да се върне в България, след като първоначално пристигна от Африка на територията на друга европейска държава. За да напусне Африка, посолството ни в Нигерия му издаде временен паспорт. МВнР през цялото време бе в тясна координация и връзка със собствениците на кораба, съобщиха от министерството.

Преди месец МВнР получи потвърждение от Португалия и Германия, че на борда на превзетия от пирати кораб се намира един български гражданин, който е и капитан на нападнатия контейнеровоз.

11 от членовете на екипажа бяха освободени по-рано, но капитанът и седем от моряците останаха в пиратски плен. Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е в Германия.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по случая работиха активно дирекция „Ситуационен център“ на МВнР, българските посолства в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още