Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Добра новина: Ваксината на „Пфайзер“ вероятно пази и от новия щам на вируса

Свят

Добра новина: Ваксината на „Пфайзер“ вероятно пази и от новия щам на вируса

Снимка:

Антителата на ваксинирани пациенти успешно са унищожили вирус с новите мутации

Ваксината срещу коронавирус на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ вероятно предпазва имунизираните и от новия по-заразния щам на болестта, който бе открит във Великобритания и бързо се разпространи в други държави по света, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на допълнително проучване на производителите. Те са изследвали ефекта на ваксината върху 10 мутации, характерни за варианта, известен като B117, идентифициран във Великобритания. Сред 11-те автори на изследването са и двамата съучредители на „Бионтех“ Угур Шахин и Йозлем Тюреджи.

Преди дни от „Пфайзер“ обявиха, че ваксината им е ефективна за една от ключовите мутации на новия щам с име N501Y, която може да бъде открита в щамовете от Великобритания и Южна Африка.

За да се провери ефективността на ваксината, учените са взели кръвни проби от 16 ваксинирани възрастни, които след това са били изложени на синтетичния вирус. Антителата в кръвта на вече ваксинираните участници в клиничните изпитвания успешно са неутрализирали синтетичния вирус.

Очаква се до дни да бъдат публикувани и резултати от подобно тестване на ваксината спрямо конкретните мутации на южноафриканския вариант. Подобни проучвания се правят също от „Модерна“, „АстраЗенека“ и „КюрВак“ за да установят дали техните препарати са ефективни и за новите щамове.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още