Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. По време на протеста пред Белия дом Тръмп е бил в подземен бункер

Свят

По време на протеста пред Белия дом Тръмп е бил в подземен бункер

По време на протеста пред Белия дом Тръмп е бил в подземен бункер - Tribune.bg
Снимка:

Демонстрациите пламнаха след бруталната смърт на чернокож при полицейски арест

В Белия дом напрежението достигна своя връх през последните дни. Стотици протестиращи се събираха пред вратите на президентската резиденция. Те отправиха ругатни към президента Тръмп, хвърляха тухли и бутилки. Разтревожени за неговата безопасност, агентите на Тайните служби са отвели президента в подземен бункер, използван в миналото по време на терористични атаки, разказва свидетел на случилото се пред Ню Йорк Таймс.

Демонстрациите пламнаха след бруталната смърт на чернокож при полицейски арест – мъжът беше задушен под коляното на бял офицер.

Тръмп остана затворен вътре в Белия дом, като периодично изпращаше съобщения в Twitter като „ЗАКОН И РЕД!“. Докато някои съветници го призоваваха да се държи настрана от Twitter, той не можеше да устои да пуска поредица от съобщения, като критикуваше демократите, че не са достатъчно строги и допринасят за това, което се случва.

„Вземете мерки кметове и губернатори демократи“, написа той. „Тези хора са АНАРХИСТИ. Обадете се в нашата Национална гвардия СЕГА. Светът гледа и се смее на теб и сънливия Джо (Байдън). Това ли иска Америка? НЕ!!!"

Президентът заяви, че администрацията му „ще определи АНТИФА за терористична организация“. АНТИФА е считана за военно, крайноляво, антифашистко политическо движение в САЩ.

Президентът насрочи среща с генералния прокурор Уилям П. Бар за понеделник сутринта. Но АНТИФА е движение на активисти, които се обличат в черно и използват тактики, подобни на тези на анархистите, а не организация с ясна структура, която може да бъде наказана по закон. Освен това американското законодателство прилага терористични обозначения за чуждестранни организации, а не за вътрешни групи.

През последните дни демонстрации избухнаха в поне 75 града в САЩ. Губернаторите и кметовете разчитат на Националната гвардия или налагат полицейски час, нещо, което не се е случвало от убийството на д-р Мартин Лутър Кинг-младши през 1968 година. До сблъсъци с полицията се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати