Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Доклад на ЦРУ: Хилъри Клинтън е искала да хвърли вината за руската намеса върху Тръмп

Свят

Доклад на ЦРУ: Хилъри Клинтън е искала да хвърли вината за руската намеса върху Тръмп

Снимка:

През 2016 г. ЦРУ е изпратило на директора на ФБР Джеймс Коми секретен доклад от три страници, в който се посочва, че кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън е одобрила план, с който да хвърли вината за руската намеса върху съперника си Доналд Тръмп. Това съобщава американския The Washington Times.

Изданието получава копие от редактирания текст, изпратен до Федералното бюро на 7 септември 2016 г., седмици след като бе започнато разследване на предполагаемото тайно споразумение между предизборната централа на Тръмп и Кремъл.

Освен това, в една от своите бележки тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренън пише, че Клинтън е признала за одобрението си за подобен план.

По-рано директорът на американското Национално разузнаване Джон Ратклиф е описал съдържанието на доклада в писмо до Конгреса.

Междувременно Доналд Тръмп многократно се е оплаквал, че е жертва на клевета относно предполагаемото му „споразумение“ с Кремъл.

В изявление във вторник екипът на Тръмп заяви, че кампанията на съперника на Демократическата партия Джо Р. Байдън, вицепрезидент по това време, трябва да обясни дали той е имал общо със случая.

„Наложително е сега американският народ да научи какво е знаел тогавашният вицепрезидент Джо Байдън за тази конспирация и кога е разбрал“, каза говорителят на кампанията Тим Мерто, говорител на щаба на американския лидер.

В бележката си Бренън се позовава на „източник“, който изглежда е руски гражданин.

„Разговор [задраскано] за обсъждане на решението на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън да одобри плана за Доналд Тръмп и руските хакери, които възпрепятстват изборите в САЩ, който е необходим, за да се отклони общественото внимание от използването на частен сървър за пощата й", се чете в бележката на ЦРУ.

Освен това на 26 юли Бренън пише, че Клинтън е одобрила „предложение на един от нейните съветници по външна политика да дискредитира Доналд Тръмп, като подклажда скандал за намесата на руската служба за сигурност“.

Въпреки това, по-късно по CNN, бившият директор на ЦРУ обвини Ратклиф, че е разпространил бележката в публичното пространство, за да помогне политически на президента Тръмп. Бренън заявява, че е докладвал по този случай, както и по други въпроси, свързани с „руската намеса“, на тогавашния президент Барак Обама.

В същото време демократът конгресмен от Калифорния Адам Шиф нарича тези данни „руска дезинформация“. Ратклиф обаче е сигурен, че в този случай явно не става дума за дезинформация.

И след като Клинтън е одобрила плана срещу Тръмп, нейният предизборен щаб е получил информация, която поставя настоящия американски лидер в неблагоприятна светлина. Тя касае доказателства за „широкото тайно споразумение“ между Русия и щаба на Тръмп относно „намеса“ в изборите. През март 2019 г. обаче специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър заяви, че не може да потвърди съдържанието на подобна конспирация.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още