Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Доналд Тръмп избра да номинира Ейми Кони Барет за Върховния съд

Свят

Доналд Тръмп избра да номинира Ейми Кони Барет за Върховния съд

Снимка:

Президентът Доналд Тръмп номинира Ейми Кони Барет за член на Върховния съд.
"Това е моята трета номинация за член на Върховния съд и това е голям момент", заяви президентът в градината на Белия дом. "Тази вечер имам честта да номинирам една от най-брилянтните и надарени юристки на страната за член на Върховния съд", подчерта той. "Ще бъдете фантастична", добави в характерния си стил Тръмп, обръщайки се към съдийката, която стоеше до него.
Ако бъде одобрена кандидатурата й, тя ще замени либералната съдия Рут Бадер Гинсбург, която почина наскоро на 87 години.

Според вероятния график на Сената, изслушването на Барет може да започне на 12 октомври. Евентуалното гласуване за окончателно потвърждение в Сената трябва да бъде преди изборния ден.
Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън призова Сенатът да не гласува за номинацията на Барет. Сенаторите не трябва да гласуват преди американците да изберат следващия си президент и следващия състав на Конгреса, заяви той няколко минути след обявяването на номинацията на Барет.

Ако бъде избрана съдийката ще бъде първата майка на деца в училищна възраст, която служи във Върховния съд на САЩ. 48-годишната съдийка има седем деца, включително две, които са осиновени от Хаити. Тя може да стане петата жена, одобрена за член на Върховния съд на САЩ.
Ейми Кони Барет е католичка по вероизповедание, а консервативните кръгове в Републиканската партия разчитат на нейната позиция за евентуално преразглеждане на либералната съдебна практика по казусите, свързани с правото на жените да изберат дали да направят аборт.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още