Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Доставят по въздух ваксини, храна и медикаменти в Испания след бурята „Филомена“

Свят

Доставят по въздух ваксини, храна и медикаменти в Испания след бурята „Филомена“

Доставят по въздух ваксини, храна и медикаменти в Испания след бурята Филомена - Tribune.bg
Снимка:

Това е най-силният снеговалеж в страната от близо 50 години насам

В Испания спасителни екипи ще доставят по въздуха ваксини срещу коронавируса и храна в районите, ударени от бурята „Филомена“. До 50 см сняг падна от петък до събота в столицата Мадрид, която е една от най-силно засегнатите области.

Властите се състезават с времето да изчистят покритите с обилен сняг пътища, преди температурите отново да паднат. Те изпращат и сухопътни конвои до местата, засегнати от най-силния снеговалеж от десетилетия насам. 

През нощта температурите спаднаха до -8 C в някои части на Испания. Метеоролозите предупреждават, че снегът се превръща в опасен лед. Жителите са приканени да си стоят у дома.

Четирима души загинаха, над 400 пътища са под снежна блокада. Стотици пътници бяха блокирани на мадридското летище „Барахас“, което беше затворено в петък. Полетите постепенно започнаха да се възстановяват от вчера вечерта.  Мадрид и Централна Испания обаче остават парализирани и днес, два дни след преминаването на невиждана от 50 години насам снежна буря. Затворени са училища, съдилища и музеи, купчини сняг задръстват тротоарите и много от пътищата.

Цели квартали на Мадрид все още са потънали в сняг, разчистени са само големите пътни артерии. Автобусният транспорт е спрян, но метрото в столицата работи без прекъсване втора нощ.

БГНЕСБГНЕС

БГНЕСБГНЕС

Около 500 души в целия регион на Мадрид бяха принудени да прекарат нощта във временен подслон, включително спортни центрове, след като бяха хванати в капан.

Необичайната студена вълна на Иберийския полуостров се очаква да продължи до четвъртък, съобщава BBC.

Испанското правителство заяви, че е предприело допълнителни стъпки - включително конвои с полицейски ескорт - за да гарантира, че очакваните пратки от около 300 000 ваксини срещу коронавирус могат да бъдат разпределени, както е планирано, до регионалните здравни власти по-късно днес.

„Ангажиментът е да се гарантира доставката на здраве, ваксини и храна. Отворени са коридори за доставка на стоките“, заяви министърът на транспорта Хосе Луис Абалос в неделя.

На фона на бедственото положение в Испания не липсват и историите за героизъм, включително лекари и медицински работници, които изоставяха колите си и ходеха часове наред, за да стигнат до работа. Д-р Алваро Санчес заяви в социалните мрежи, че е изминал 17 км в продължение на близо два часа, за да стигне до работното си място, а две медицински сестри, Пако и Моника са изминали 22 км до болницата, в която работят.

Те бяха похвалени от испанския министър на здравеопазването Салвадор Ила, който написа в Туитър: „Ангажиментът, който показва цялата група здравни работници, е пример за солидарност и отдаденост“

Някои собственици на  превозни средства 4х4 предложиха да транспортират медицински работници, докато други доброволци помогнаха за разчистването на входа на болница в Мадрид.

„Здравният персонал работи усилено повече от година и това е най-малкото, което можем да направим, така че ние като граждани се опитваме да помогнем, отговорността е на всички“, каза Фернандо де ла Фуенте, на 60 години, който помогна за освобождаването на входа на болницата „Грегорио Маранон“ в Мадрид.

БГНЕСБГНЕС

Властите предупреждават гражданите да внимават през следващите дни, тъй като температурите могат да паднат до -12 C в някои райони до четвъртък.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети